Dlaczego akurat
kasza jaglana?
Ponieważ jest to bomba witaminowa - obfituje w witaminy z grupy B,
lecytynę i posiada więcej soli mineralnych niż pszenica, jęczmień czy żyto. Ma
sporo krzemu poprawiającego wygląd włosów, skóry, zębów czy paznokci.
Zawiera również wysoki poziom białka i węglowodanów, które powoli uwalniają się
do krwi podczas trawienia, a przez to zapewniają mózgowi stały dopływ energii.
Jest lekkostrawna i nie powoduje wzdęć ani fermentacji w żołądku. W jaglance
znajduje się również lecytyna, która poprawia pamięć i reguluje ilość
cholesterolu we krwi. Ponieważ nie zawiera glutenu, doskonała jest dla osób na
diecie bezglutenowej.
Kaszę jaglaną polecam spożywać szczególnie na śniadanie.
Można ją ugotować na wodzie lub mleku (lub pół wody pół mleka), najlepiej z
bakaliami (rodzynki, żurawina, daktyle, morele, śliwki, etc). Po ugotowaniu
można dodać cynamon, starte jabłko czy zmiksowanego banana. Taki posiłek jest
nie tylko sycący, lekkostrawny, ale także bardzo zdrowy. Kasza jaglana usuwa z
organizmu gromadzące się w nim toksyny, a zawarte w niej antyoksydanty (czyli
substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki - jedną z przyczyn
nowotworów), zapobiegają powstaniu raka. Takie śniadanie jest źródłem energii na długi czas.
Kaszę jaglaną można jeść także na słono – na obiad zamiast
ziemniaków lub ryżu. Może być także dodatkiem do zupy, farszu do nadziewania
np. gołąbków czy bakłażanów.
Jak prawidłowo ugotować jaglankę?
Na początku należy umyć ziarna w zimnej wodzie (możemy wykorzystać drobne sito i umyć ją pod bieżącą wodą lub kilka raz płukać kaszę w naczyniu po czym odsączyć wodę). Następnie wrzucamy ją na lekko posolony wrzątek (na każdą szklankę kaszy przypada 2,5 szklanki wody), najlepiej z dodatkiem łyżki masła. Gotować pod przykryciem przez około 20 minut na małym ogniu. (Nie mieszać! Podobnie jak w przypadku gotowania ryżu między ziarenkami tworzą się kanaliki, którymi uchodzi gorące powietrze, dzięki czemu temperatura przy dnie reguluje się sama). Po 20 minutach sprawdzić, czy kasza wchłonęła wodę i jest już gotowa. Nie dolewać wody, aby się nie rozgotowała ani też nie zostawiać jej na ogniu dłużej, bo może się przypalić. Jeśli zauważymy, że po 20 minutach gotowania jest twardawa, możemy włożyć ją do piekarnika lub gotować na parze, aby doszła do sypkiej postaci. Można także garnek z kaszą owinąć w koc lub kołdrę i na okres jednej godziny odstawić w ciepłe miejsce, aby doszła do siebie.
Gdzie kupić?
Na pewno można ją spotkać w sklepach ze zdrową, naturalną żywnością. Jeśli macie w swoim otoczeniu sprawdzone sklepy, zachęcam do podania adresów (można podać w komentarzach). W Tarnowie polecam "Mniszek" na ul. N. M. Panny 9 www.mniszektarnow.pl
A teraz czas na przepisy;)
Zachecam do publikowania w komentarzach Waszych pomysłów na kasze jaglaną;)
Smacznego!
_______________________________________________
Inne propozycje z Kącika zdrowia Dzielnych Niewiast:
Chlorella - zielona droga do zdrowia TUTAJ
Czosnek - naturalny i nieinwazyjny antybiotyk TUTAJ
Kasza jaglana - pyszna i zdrowa bomba witaminowa TUTAJ
Burak czerwony - samo zdrowie! TUTAJ
Jak wzmacniać odporność organizmu TUTAJ
Kwas kaprylowy, czyli jak skutecznie odgrzybić organizm TUTAJ
Olej arganowy - nieocenione źródło zdrowia, piękna, młodości... TUTAJ
Czystek - skuteczna ochrona twojej odporności przez 365 dni w roku TUTAJ
Betulina, czyli zdrowie z brzozy TUTAJ
Kiełki nasion - pokarm życia TUTAJ
Niezwykłe właściwości alg morskich TUTAJ
Likopen skuteczny w walce z rakiem! TUTAJ
Drożdże piwne - naturalny sposób na zdrowie i urodę TUTAJ
Łupina babki jajowatej TUTAJ
Olej lniany TUTAJ
Ostropest plamisty TUTAJ
Na początku należy umyć ziarna w zimnej wodzie (możemy wykorzystać drobne sito i umyć ją pod bieżącą wodą lub kilka raz płukać kaszę w naczyniu po czym odsączyć wodę). Następnie wrzucamy ją na lekko posolony wrzątek (na każdą szklankę kaszy przypada 2,5 szklanki wody), najlepiej z dodatkiem łyżki masła. Gotować pod przykryciem przez około 20 minut na małym ogniu. (Nie mieszać! Podobnie jak w przypadku gotowania ryżu między ziarenkami tworzą się kanaliki, którymi uchodzi gorące powietrze, dzięki czemu temperatura przy dnie reguluje się sama). Po 20 minutach sprawdzić, czy kasza wchłonęła wodę i jest już gotowa. Nie dolewać wody, aby się nie rozgotowała ani też nie zostawiać jej na ogniu dłużej, bo może się przypalić. Jeśli zauważymy, że po 20 minutach gotowania jest twardawa, możemy włożyć ją do piekarnika lub gotować na parze, aby doszła do sypkiej postaci. Można także garnek z kaszą owinąć w koc lub kołdrę i na okres jednej godziny odstawić w ciepłe miejsce, aby doszła do siebie.
Gdzie kupić?
Na pewno można ją spotkać w sklepach ze zdrową, naturalną żywnością. Jeśli macie w swoim otoczeniu sprawdzone sklepy, zachęcam do podania adresów (można podać w komentarzach). W Tarnowie polecam "Mniszek" na ul. N. M. Panny 9 www.mniszektarnow.pl
A teraz czas na przepisy;)
Zachecam do publikowania w komentarzach Waszych pomysłów na kasze jaglaną;)
Smacznego!
_______________________________________________
Inne propozycje z Kącika zdrowia Dzielnych Niewiast:
Chlorella - zielona droga do zdrowia TUTAJ
Czosnek - naturalny i nieinwazyjny antybiotyk TUTAJ
Kasza jaglana - pyszna i zdrowa bomba witaminowa TUTAJ
Burak czerwony - samo zdrowie! TUTAJ
Jak wzmacniać odporność organizmu TUTAJ
Kwas kaprylowy, czyli jak skutecznie odgrzybić organizm TUTAJ
Olej arganowy - nieocenione źródło zdrowia, piękna, młodości... TUTAJ
Czystek - skuteczna ochrona twojej odporności przez 365 dni w roku TUTAJ
Betulina, czyli zdrowie z brzozy TUTAJ
Kiełki nasion - pokarm życia TUTAJ
Niezwykłe właściwości alg morskich TUTAJ
Likopen skuteczny w walce z rakiem! TUTAJ
Drożdże piwne - naturalny sposób na zdrowie i urodę TUTAJ
Łupina babki jajowatej TUTAJ
Olej lniany TUTAJ
Ostropest plamisty TUTAJ
www.badapak.pl tam zamawiam w opakowaniach po 5 kg, są też 10kilowe, zresztą nie tylko jaglaną polecam z tego sklepu. MOje dzieci jedzą codziennie na śniadanie raz ze startym, jabłkiem, gruszką, śliwkami i miodem, a czasem na słono z pomidorami i cebulką oraz łyżeczką oliwy. A poza tym kotlety, muffini też robiłam, placki z jabłkimi z dodatkiem zmiksowanej jaglanki, zapiekanki... i fajny jest też mojonez z kaszy jaglanej i słonecznika (przepis ze smakoterapii)
OdpowiedzUsuńZrobiło się apetycznie;) Proszę zatem o przepsiy na te smakowitości;)
OdpowiedzUsuńNam najlepiej smakuje kasza jaglana zapiekana ze śliwkami suszonymi, bez siarki. 1 szkl. kaszy sprażyć 3 min w suchym garnku na wolnym ogniu mieszając, po 3 min. zalać 2 szkl. wody lub 1 szkl. wody i 1 mleka, przykryć i na wolnym ogniu gotować i nie mieszać, ona sobie robi kanaliki i się nie przypali . Powinna wchłonąć całą wodę. Dołożyć owoce u nas to są śliwki pokrojone lub nie, ile kto woli, dodać cukru do smaku i przełożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem i obsypanego bułką tartą. wygładzić i na wierzch wylać jajko rozmieszane z łyżką śmietany z cukrem waniliowym, zapiekać 30min. Palce lizać. Polecam. Smacznego.
OdpowiedzUsuńKW
Potwierdzam - kasza Klaudii jest wyśmienita! To jedno z lepszych dań, którymi mnie poczęstowała;)
UsuńKasza jaglana - wersja najszybsza
OdpowiedzUsuńdo 3 szklanek wrzątku wsypać 1 szklankę kaszy jaglanej
Nie mieszać, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut - do wchłonięcia wody. Podawać z odrobiną masła, miodu, cynamonu. Można posypać prażonymi orzechami (włoskimi, laskowymi, nerkowca), pestkami (dyni, słonecznika), płatkami migdałowymi.
Wersja niesłodka: do kaszy jaglanej dodać oliwę z oliwek, pomidory, cebulę, szczypior, zioła (oregano, tymianek czy majeranek) - chwilę pogotować. Dobrze pasuje też jajko na miękko.
Kasza jaglana z jabłkami
OdpowiedzUsuńJabłka obrać i pokroić w plasterki, dusić w rondlu z dodatkiem odrobiny wody i masła przez 10 minut, następnie można dodać umyte i namoczone rodzynki i trochę kropli soku z cytryny, orzechy (np. włoskie albo migdały). Posypać cynamonem, ewentualnie kardamonem i dodać ugotowaną wcześniej kaszę. Zamieszać i podawać polane miodem, ew. posypane cukrem.
Kasza jaglana z owocami i imbirem
OdpowiedzUsuńdo 3 szklanek wrzątku wsypać niecałą szklankę kaszy jaglanej, dorzucić pokrojoną w kostkę gruszkę, pokrojone w kostkę słodkie jabłko, 2 łyżki rodzynek, łyżeczkę siemienia lnianego, jeden plasterek świeżego imbir. Nie mieszać, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 minut - do wchłonięcia wody. Podawać z odrobiną masła, miodu, cynamonu. Można posypać prażonymi orzechami (włoskimi, laskowymi, nerkowca), pestkami (dyni, słonecznika), płatkami migdałowymi.
Pomidorowa z kaszą jaglaną
OdpowiedzUsuńSkładniki:
3/4 szklanki kaszy jaglanej,
łyżka masła,
łyżka oleju,
cebula,
1 mały koncentrat pomidorowy,
łyżka śmietany 12-proc (niekoniecznie),
3 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki,
sól.
Zacznij od wypłukania i odcedzenia kaszy, po czym zalej ją 3-4 szklankami wody, dodaj masło. Wszystko posól i gotuj około 35 minut. Zeszklij na oleju posiekaną cebulę i wymieszaj ją z koncentratem. Teraz przez chwilę duś pod przykryciem, a następnie przełóż do garnka z zupą. Zupę dopraw pieprzem ziołowym i tymiankiem. Na koniec dodaj śmietanę i posyp koperkiem.
Barszcz ukraiński z kaszą jaglaną wegetariański
OdpowiedzUsuńSkładniki:
2 marchewki
1 cebula
Por (kawałek)
Pietruszka, seler
Fasola Jaś 1 duża garść (lub puszka czerwonej)
Kilka suszonych grzybów
3-4 buraki
ząbek czosnku (opcjonalnie)
3 łyżki kaszy jaglanej
Przyprawy: pieprz ziołowy, majeranek, liść laurowy, sok z cytryny
Sposób przyrządzenia:
Fasolę zalewamy wodą minimum 12 h przed przygotowaniem zupy i gotujemy koło godziny (w świeżej wodzie).
Na patelni rumienimy na łyżce oliwy pokrojoną w paski cebulkę, następnie dodajemy 2 pokrojone w słupki marchewki, pietruszkę, seler oraz por. Wszystko dusimy na małym ogniu. Zalać 2 litrami wody (a najlepiej wrzątku). Dodać całe (lub przekrojone na pół) buraki wraz z suszonymi grzybami, wsypujemy kaszę.
Po półgodzinie dodajemy fasolę. Doprawiamy przyprawami wedle gustu: barszcz powinien mieć wyraźny smak. W tym celu dodajemy odrobinę soku z cytryny, roztarty majeranek, pieprz, liść laurowy oraz zmiażdżony czosnek.
Gotujemy nie doprowadzając do wrzenia. Smacznego!
Oto przepis na bardzo prosty deser:
OdpowiedzUsuńPotrzebujemy (oprócz kaszy) kilku jabłek, rodzynek, migdałów lub orzechów włoskich, miodu, kilku kropel soku z cytryny i cynamonu. Obrane i pokrojone w plasterki jabłka dusimy na odrobinie wody i masła przez 10 minut w rondlu. Następnie wrzucamy rodzynki, orzechy lub migdały i skrapiamy kropelkami soku z cytryny. Dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę, trzymamy jeszcze chwilkę na małym ogniu, mieszamy i dosypujemy cynamon. Podajemy polewając deser miodem lub posypując cukrem. Polecamy spróbować także z jogurtem naturalnym.
Ten sam deser możemy przygotować w piekarniku. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: kaszę (nie w pełni ugotowaną), następnie podduszone jabłka z orzechami i cynamonem, na górze znów kaszę. Zapiekamy pół godziny w niskiej temperaturze.
KASZA JAGLANA Z DYNIA I WIEPRZOWINĄ
OdpowiedzUsuńwieprzowina szynka, łopatka lub karczek 0.5 kg
pomidory 2 szt.
seler naciowy 1 szt.
cebula 1 szt.
czosnek 4 ząbki
ziele angielskie 2 ziarenka
liść laurowy 1 szt.
sól - do smaku
pieprz - do smaku
mieszanka suszonych ziół "Puszta" 2 łyżeczki
olej rzepakowy 1 łyżka
bulion 1 szk.
kasza jaglana 1 szk.
dynia pokrojona w kostkę 1 szk.
masło 1 łyżka
Kasza jaglana z dynią i wieprzowiną - PRZYGOTOWANIE:
Opłukane mięso, osączam i kroję w grubą kostkę, przyrumieniam na rozgrzanym oleju. Następnie duszę pod przykryciem ok. 10 minut. Sparzone pomidory obieram ze skórki, selery myję i kroję na małe kawałki i przekładam do mięsa.
Dodaję pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przyprawy, wlewam bulion i przeciśnięty przez praskę czosnek. Duszę, aż mięso będzie miękkie.
Jedną szklankę kaszy dokładnie płuczę, kilka razy zmieniając wodę, następnie odsączam na sitku. Przelewam wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Do garnka z grubym dnem wlewam 2 szklanki zimnej wody, dodaję kaszę.
Doprowadzam do wrzenia, mieszam kaszę w garnku / tylko teraz mieszam, później gotuję nie mieszając /. Gotuję na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem 8 – 10 min. Po tym czasie kasza wchłonie cały płyn, teraz ją mieszam i kasza jest już gotowa, ugotowana na sypko.
Pokrojoną w kostkę dynię duszę na maśle tak, aby była miękka, ale nierozgotowana. Dodaję kaszę, mieszam i doprawiam do smaku.
Podaję posypaną świeżymi ziołami, z mięsem i dowolną surówką.
Ze strony: http://gotujmy.pl/kasza-jaglana-z-dynia-i-wieprzowina,przepisy-kasze-przepis,112838.html
Papryka faszerowana jaglanką i warzywami - SKŁADNIKI:
OdpowiedzUsuńpapryka 4 szt.
kasza jaglana 0.5 szk.
kukurydza konserwowa 1puszka
groszek mrożony 200 g
jajka 1 szt.
cebula duża 1 szt.
czosnek 3 ząbki
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
sól do smaku
bazylia świeża posiekana 1 łyżka
oliwa z oliwek 1 łyżka
Papryka faszerowana jaglanką i warzywami - PRZYGOTOWANIE:
Zaczynam od przygotowania kaszy jaglanej na sypko. Kaszę dokładnie płuczę, aż woda będzie czysta, kilka razy ją zmieniając. Odsączam na sitku i przelewam wrzącą wodą. Kaszę przekładam do rondelka, najlepiej z grubym dnem, wlewam szklankę zimnej wody, doprowadzam do wrzenia i mieszam kaszę, ale tylko w tym momencie, później więcej kaszy nie mieszam. Pod przykryciem gotuję ją na bardzo małym ogniu 7 do 10 minut, w tym czasie kasza wchłonie całą wodę. Teraz kaszę mieszam i mam w ten sposób ugotowaną idealnie na sypko kaszę jaglaną.
Cebulę kroję w kosteczkę i duszę na łyżce oliwy. Groszek gotuję w lekko osolonej wodzie, odsączam i dodaję do cebuli. Kukurydzę odcedzam z zalewy i opłukuję, czosnek przeciskam przez praskę i razem z kaszą przekładam na patelnię z warzywami. Zdejmuję z ognia, dodaję jajko, bazylię i przyprawy, dokładnie mieszam.
Z papryki ścinam górną część, nie odcinając ogonka. Usuwam włókna i nasiona. Tak przygotowane strąki papryki napełniam farszem. Wkładam do garnka i wlewam bulion do 1/3 wysokości papryk. Zagotowuję i dalej gotuję na wolnym ogniu ok. 15 minut.
Przepis pochodzi ze strony:
http://gotujmy.pl/papryka-faszerowana-jaglanka-i-warzywami,przepisy-papryka-przepis,110855.html
Tam tez znajduje sie zdjecie potrawy
Oczyszczający krupnik z kaszy jaglanej.
OdpowiedzUsuńOdchudzanie należy zacząć od postu czyli oczyszczenia organizmu. Kiedy organizm odciążymy od ciężkostrawnego pożywienia to znajdzie czas i siłę na porządkowanie, a następnie naprawianie uszkodzeń. Bardzo ważne są przystanki ( w formie postu ) na drodze naszego życia, by móc sprawdzić czy droga, którą galopujemy nie zakończy się zbyt wcześnie.Rozpoczynając kurację odchudzającą będzie Ci trudno przestawić się na postne pożywienie.Musisz uzmysłowić sobie, że dietę podejmujesz przede wszystkim dla poprawy zdrowia, a jeśli przy tym zyskasz zgrabną sylwetkę to podwójna radość Cię czeka. Pani S. Korżawska poleca dietę rozgrzewającą organizm w postaci herbatek i gorącego pożywienia. Dzisiaj podaję przepis na krupnik z kaszą jaglana.
Składniki:
- 1 pietruszka
- 4 marchewki
- kawałek selera
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 2 litry wody
- sól
- pieprz ziołowy
- natka pietruszki
- koperek
Wykonanie:
Marchewką , pietruszkę i seler drobno pokrój ( ja ścieram na tarce o grubych oczkach ) zalej 2 litrami wody. Następnie przepłucz kilka razy kaszę jaglaną i dodaj do warzyw. Gotuj około 30 min. Pod koniec gotowania wrzuć drobno pokrojony koperek, natkę pietruszki, pieprz ziołowy i sól. Aby zupa uzyskała dodatkowych wartości odżywczych i zdrowotnych dodaję pokrzywę, którą przechowuję w zamrażarce. Zupę spożywaj ciepłą w ciągu dnia od 4 – 5 razy dziennie, jednak musisz sama zdecydować na jak długo podejmiesz dietę
oczyszczającą, czy będzie to tydzień, dwa, czy też maksymalnie 6 tygodni. W ciągu tygodnia można stracić 3 kg.
Życzę Ci dużo samozaparcia.
Informacja ta pochodzi ze strony
http://zdrowienazdrowie.pl/oczyszczajacy-krupnik-z-kaszy-jaglanej/
Dzięki za te wszystkie przepisy;) Brzmią apetycznie;)
OdpowiedzUsuńDawno nie tu nie było, wchodzę, a tu temat taki ciekawy i ogromnie mi bliski:). Jestem na diecie bezglutenowej i bezmlecznej, a kasza jaglana i kasza gryczana biała (nieprażona) stanowią podstawę mojej diety. Oprócz wyżej podanych przepisów na słodko jadam także kaszę na wytrwano. Różnica u mnie polega na tym, że nie gotuję kaszy na mleku, ponieważ sama kasza ma działanie zasadowe, bardzo korzystne dla naszego organizmu, a dodając mleko krowie, które zakwasza organizm, niwelujemy zasadowość tej potrawy. Poza tym mleko krowie nie jest trawione przez dorosłego człowieka i starsze dzieci, z uwagi na fakt zanikania enzymu, który je trawi.
OdpowiedzUsuńJa jadam kaszę głównie na śniadania (I lub II) - często jadam ją z warzywami, w tym z awokado, z rybą wędzoną (np. halibut) i warzywami, lub ostatni hit: z suszonymi pomidorami, serem kozim, tuńczykiem, prażonym słonecznikiem lub prażonym sezamem i siemieniem lnianym. W zasadzie co mam w kuchni ląduje na talerzu w parze z kaszą jaglaną:).
Aby kasza nie była gorzkawa - zalewam ją najpierw wrzątkiem, a dopiero potem gotuję.
Z kaszy robię też placki, racuchy, koktajle owocowe, lody!!!, a obecnie przygotowuję się do robienia mleka z jaglanki i jogurtów (w jogurtownicy bezprądowej).
Pozdrawiam wszystkie DN i gości naszego bloga. Ania A.
Witam. Świetny blog. Ja polecam jeszcze gorąco Colostrum, którym ratuje zdrowie. Nieocenione.!!!! Pozdrawiam. Danutka
OdpowiedzUsuń