piątek, 13 września 2013

Jak wzmacniać odporność organizmu?

O tym, że sezon grypowy się zbliża, przypominają nam nie tyle zimne wieczory, co pojawiające się w tu i ówdzie ogłoszenia z propozycjami szczepienia przeciwko grypie. Firmy farmaceutyczne porządnie się do tego sezonu przygotowały i wyprodukowały ogromne ilości szczepionek. A czy my przygotowaliśmy się do sezonu jesienno-zimowego poprzez wzmocnienie odporności naszego organizmu? Przy dobrej odporności szczepionki nie sa potrzebne. Warto zatem się o nią zatroszczyć.


Poniżej zamieszczam kilka propozycji wpływających na wzmocnienie odporności organizmu. Niektóre z nich można zakupić w gotowej postaci (np. suplementy), inne trzeba wykonać samemu (np. mikstury). Zachecam do lektury;)

Zacznę od przypomnienia propozycji, o których na blogu już było:

1. Betulina, czyli zdrowie z brzozy 
To zawsze działa na budowanie odporności.
Osobiście uważam to za jeden z lepszych preparatów jakie zażywałam.
Ma ona także działanie przeciwrakowe.
Polecana jest osobom poddającym się chemoterapii.
Więcej informacji TUTAJ.






2. Wzmacnianie odporności - mikstura miodowa
Wymaga systematyczności w sporządzaniu.
Co wieczór w letniej wodzie rozpuścić łyżeczkę miodu.
Wypić rano na czczo.
Można dodać soku z rokitnika, mango, granatu, śliwki, etc.
(w zależności od potrzeby).
Więcej informacji TUTAJ




3. Jak walczyć z przeziębieniem? 
To się świetnie sprawdza w stanach, w których czujemy, ze przeziębienie nas właśnie złapało.
Do gorącego (ale nie wrzącego) mleka dodać łyżeczkę miodu oraz sproszkowany imbir, gałkę muszkatołową i cynamon i... do spania. Powtórzyć to w kolejne wieczory.
Więcej informacji TUTAJ




A oto kilka naturalnych preparatów, które wzmacniają odporność ( w kolejności alfabetycznej):


Acerola - jest rekordzistką pod względem zawartości witaminy C (jeden owoc aceroli ważący 4,5 g ma tyle witaminy C co kilogram cytryn). Zwiększa odporność organizmu na choroby, skraca czas trwania zaziębienia czy zakażenia, aktywizuje system immunologiczny, hamuje rozwój wirusów, wzmacnia budowę naczyń krwionośnych, mięśni, ścięgien i układu kostno-stawowego, chroni przed skutkami stresu, jest antyutleniaczem, zwalcza wolne rodniki.
Dużo witaminy znajduje się także w cytrynie, malinie, czarnej porzeczce czy dzikiej róży - dlatego zaleca się picie herbatek i soków z tych owoców (robionych domowymi sposobami, najlepiej bez pasteryzacji). Dostępna w postaci pastylek do połykania oraz do ssania. (Polecam zdecydowanie bardziej niż szeroko reklamowany rutinoscorbin, który oprócz substancji czynnej zawiera masę dodatków syntetycznych).


 Czosnek - oprócz tego, że jest jedną z najbardziej znanych przypraw, bardzo korzystnie wpływa na ogólny stan zdrowia. Zawiera ponad 250 różnych substancji biologicznie czynnych - m.in. witamin, składników mineralnych, aminokwasów i enzymów. Jego skalniaki aktywne mają silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Główną substancją czynną czosnku jest allicyna, która charakteryzuje się silnym działaniem antybiotyczny. Stosowany jest także w dolegliwościach zapalnych stanów oraz w zwalczaniu pasożytów jelit. Jedyną wadą czosnku naturalnego jest jego przykry zapach, dlatego można używać mniej wonny czosnek w kapsułkach.



Liść oliwny - Drzewo oliwne odznacza się wyjątkową odpornością na choroby i szkodniki, z uwagi na bogactwo zawartych w nim polifenoli, których najwięcej znajduje się w liściu drzewa. Polifenole chronią organizm przed dolegliwościami wywołanymi czasowym lub przewlekłym niedoborem odporności. Wzmacniają mechanizmy reakcji obronnych, powstrzymując rozwój bakterii i szerzenie się infekcji wirusowych, bakteryjnych i grzybiczych (w tym szczepów odpornych na działanie antybiotyków). Przypominają w działaniu witaminy i podobnie
jak one mogą poprawić stan naczyń włosowatych, wzmocnić ich ścianki, regulować ich przepuszczalność i chronić przed uszkodzeniem. Korzystnie wpływają na poziom ciśnienia oraz gospodarkę lipidową organizmu.
Liść oliwny utrzymuje zatem optymalny stan zdrowia, chroni organizm przed skutkami czasowego lub przewlekłego osłabienia odporności, wzmacnia mechanizmy obronne, ograniczając rozwój infekcji wirusowych, bakteryjnych oraz grzybiczych, korzystnie wpływa na stan naczyń włosowatych oraz gospodarki lipidowej.

Mleczko pszczele - to mieszanina 120 substancji chemicznych i biopierwiastków, wydzielana przez gruczoły gardzielowe młodych pszczół.Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, hamuje rozwój drożdżaków oraz wirusów. Działa korzystnie na przemianę materii i proces odnowy tkanek. Wzmacnia organizm, usuwa zmęczenie, polepsza wzrok, podwyższa efektywność pracy i ułatwia koncentracje. Przywraca także równowagę psychiczną.





 Olej z wiesiołka - wskazany jest jako preparat zwiększający odporność, przy infekcjach dróg oddechowych (stany zapalne oskrzeli, trudności z odkrztuszaniem). Jest źródłem kwasu gamma linolenowego, który odżywia komórki i wzmacnia organizm. Obniża także poziom cholesterolu, zapobiega przesuszaniu skóry, przewlekłym stanom zapalnych skóry (atopia) oraz łuszczycy. Wskazany kobietom w czasie napięcia przedmiesiączkowego oraz cierpiącym na bezpłodność (poprawia prace narządów płciowych kobiet).






Olejek z oregano stosuje się w celu poprawy układu immunologicznego, trawienia, funk­cjonowania układu oddechowego oraz ze względu na jego właściwości antyoksydacyjne. Zawiera związki fenolowe, karwa­krol i tymol, które odpowiadają za korzystne właści­wości oregano. Stwierdzono, że karwakrol i tymol hamują rozwój różnych bakterii i grzybów oraz mogą być pomocne w zachowaniu odpowiedniej równowagi mikroflory jelitowej i właściwego trawienia. Oregano ma silne właściwości antyoksydacyjne polegające na umiejętnym wiązaniu czynników szkodliwych i usuwania ich z organizmu.






Propolis - potocznie nazywany pszczelim kitem, zbierany jest przez pszczoły z pączków kwiatowych i kory wielu drzew liściastych. Jednym z najbardziej wartościowych jego właściwości jest działanie antybiotyczne szczególnie na bakterie i grzyby chorobotwórcze. Do drobnoustrojów wrażliwych na działanie propolisu należą: gronkowce, paciorkowce, grzyby drożdżoidalne, dermatofity. Propolis reguluje także układ immunologiczny (zabezpiecza organizm przed zakażeniem drobnoustrojami), hamuje rozwój hodowli tkankowych nowotworów ludzkich, wychwytuje wolne rodniki.



Pyłek kwiatowy - jest zbierany przez pszczoły z pylników kwiatów i mieszany z wydzieliną ich gruczołów ślinowych. To mieszanina białek, węglowodanów oraz wielu substancji biologicznie czynnych - witamin, biopieriwstków (wapń, fosfor, magnez, sód,potas, żelazo) czy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pyłek wykazuje działanie antybaktryjne, odtruwające, odżywcze. Obniża poziom cholesterolu, powoduje wzrost hemoglobiny i przyrost czerwonych ciałek krwi, zwiększa wydzielanie insuliny powodując obniżenie poziomu cukru we krwi. Wzmacnia układ odpornościowy. Podnosi sprawność fizyczną. Znajduje zastosowanie w przypadkach: wyczerpania fizycznego i psychicznego, wzmożonego wysiłku (sport, ciężka praca), obniżonej odporności, anemii, miażdżycy, cukrzycy, nadmierne wypadanie włosów, w stanach niedoborów pokarmowych.



Zioła: lipa, bez czarny, malina, fiołek trójbarwny
Moją ulubioną mieszanką  zimową są zioła: lipa, bez czarny, fiołek trójbarwny wymieszane, zaparzone, a po ostudzeniu podane z sokiem malinowym, najlepiej własnej roboty, a jeśli kupowanym to polecam polską firmę Polska Róża http://polskaroza.pl/component/content/article?id=82%20
Kwiat lipy działa świetnie p/gorączkowo, napotnie, p/zapalnie ale
także uspokajająco i p/migrenowo. polecana przy przeziębieniach, w stanach gorączkowych, przy grypie, zaflegmieniach, nieżytach górnych dróg oddechowych, zap. gardła i oskrzeli.
Bez czarny w lecznictwie ludowym  stosowany od najdawniejszych czasów jako lek napotny, p/gorączkowy, działa także moczopędnie, uszczelnia ściany naczyń włosowatych i zwiększa ich elastyczność. Stosowany przy przeziębieniu i w chorobach gorączkowych.
Fiołek trójbarwny inaczej ziele bratka działa moczopędnie, napotnie, odtruwająco, ułatwia usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii. Działa także wykrztuśnie, p/zapalnie, p/reumatycznie, wzmacnia naczynia włosowate. Stosowany jako środek „czyszczący krew” w schorzeniach skórnych, chorobach dróg oddechowych.

Mieszanka tych 3 ziół świetnie się sprawdza w profilaktyce i leczeniu  przeziębień, gorączki i grypy. Przy stanach gorączkowych wypijać ciepły napar co godzinę i  wygrzać się pod kołderką. Dobrze na zimę przygotować taki zestaw, wszystkie 3 zioła wymieszać w takiej samej proporcji np. po 50g. 1 łyżkę na szklankę wody, parzyć 20 min. pod przykryciem, odcedzić i po ostudzeniu pić z sokiem malinowym.



 Poniższe zostaną omówione w kolejnych dniach.

tran
jeżówka purpurowa,
vilcacora,
cynk,
bakterie probiotyczne (np. Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium longum, Lactobacillus rhamnosus),
owoc noni, acai, aloes, żurawina, rokitnik, aronia
wyciąg z pestek greipfruta
srebro koloidalne
zielona herbata

czystek
colostrum

olejek pichtowy

_______________________________________________

Inne propozycje z Kącika zdrowia Dzielnych Niewiast:

Chlorella - zielona droga do zdrowia TUTAJ
Czosnek - naturalny i nieinwazyjny antybiotyk TUTAJ
Kasza jaglana - pyszna i zdrowa bomba witaminowa TUTAJ
Burak czerwony - samo zdrowie! TUTAJ
Jak wzmacniać odporność organizmu TUTAJ
Kwas kaprylowy, czyli jak skutecznie odgrzybić organizm TUTAJ
Olej arganowy - nieocenione źródło zdrowia, piękna, młodości... TUTAJ
Czystek - skuteczna ochrona twojej odporności przez 365 dni w roku TUTAJ
Betulina, czyli zdrowie z brzozy TUTAJ
Kiełki nasion - pokarm życia TUTAJ
Niezwykłe właściwości alg morskich TUTAJ
Likopen skuteczny w walce z rakiem! TUTAJ
Drożdże piwne - naturalny sposób na zdrowie i urodę TUTAJ
Łupina babki jajowatej TUTAJ
Olej lniany TUTAJ
Ostropest plamisty TUTAJ

Więcej informacji na temat Kącika zdrowia DN i produktów w nim zawartych udzielić może moja siostra, która prowadzi sklep zielrsko-medyczny "Mniszek" (www.mniszektarnow.pl) i ma szeroką wiedzę w tym zakresie. Pytania można kierować bezpośrednio na adres sklepu: mniszek.tarnow@gmail.com

15 komentarzy:

  1. Hmm, miało być wczoraj o tych preparatach, czekam, czekam, a tu nic;) Napiszcie dziewczyny, bo to potrzebna wiedza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam za opóźnienie...
      Spróbujemy dzisiaj coś napisać;)

      Usuń
  2. Dzięki ! Dbacie o Dzielne wszechstronnie o ducha i o ciało. MG

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W końcu w zdrowym ciele zdrowy duch;) A o to chodzi;)

      Kilka pań pytało Klaudię co najlepiej zażywać na odporność. Pomyślałyśmy zatem, że warto to wszytko zamieścić w jednym miejscu.
      Ale że tego trochę jest, to będziemy to robić na raty.
      Każdego dnia będziemy opisywać po 2-3 preparaty.

      Usuń
  3. Super dziewczyny, piszcie! Takiej wiedzy nigdy za mało:).

    dzięki
    ANia A.

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna sprawa taki wpis. Wszytko w jednym miejscu;) Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy mogą pojawić się jeszcze ceny tych preparatów i liczba tabletek w opakowaniu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ceny są różne w zależności od firmy oraz hurtowni. Proponuję wysłać zapytanie bezpośrednio na adres sklepu: mniszek.tarnow@gmail.com ;)

      Usuń
  6. Ja czekam na liść oliwny i nie mogę się doczekać;) Interesuje mnie jaka firmę zaproponujecie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest z firmy Solgar, Meridian, Altermedica. Szeroko reklamowany w "Naszym dzienniku" jest firmy Meridian. Ja mam Altermedica i Solgar, czasem mam Meridian.
      Opis jest już na blogu powyżej;) Pozdrawiam. KW

      Usuń
  7. Jeśli chodzi o miód, to najlepiej spadziowy albo z manuki: miód Manuka. Najskuteczniej podnoszą odporność i walczą z infekcjami!

    OdpowiedzUsuń
  8. Miód Manuka jest na kurację, np.1-3 miesięcy przy infekcjach itp., nie powinno się go stosować ciągle. Natomiast zgodnie z maksymą Hipokratesa „niech pożywienie będzie lekarstwem a lekarstwo pożywieniem”, powinno się używać rodzimych miodów. Apiterapeuci czyli specjaliści zajmujący się leczeniem produktami pszczelimi, uważają, że miód powinien pochodzić z okolicy zamieszkania i powinien być zebrany z kwiatów i roślin, które nas otaczają, wtedy ma działanie np. antyalergiczne przy pylących roślinach z naszej okolicy. Spadź ma właściwości antyseptyczne i zawiera dużo minerałów, ale przy przeziębieniu polecam miód lipowy, z kwiatów maliny, nawłociowy. Na serce świetna gryka, rzepak. Nasze miody można spożywać regularnie, całą zimę, np. rano wypijać rozpuszczony wieczorem, ma wtedy ok 300x więcej właściwości.Trzeba wspierać naszych Polskich pszczelarzy, a nie chińskich. Chińskie świetne są pióra i trampki.:)
    KW

    OdpowiedzUsuń
  9. Odnośnie diety zwiększającej naturalną odporność organizmu polecam jedzenie warzyw krzyżowych: kapusta, brokuł, kalafior, kalarepa, jarmuż itd - zawarte w nich związki siarki (izotiocyjaniny ) dodatkowo stymulują odporność.
    http://www.wiecejnizzdroweodzywianie.pl/jak-wzmocnic-odpornosc/

    OdpowiedzUsuń
  10. Brokuł jest cudownym warzywem, ciągle obecnym na moim stole, ale odporność udało mi się porządnie zwiększyć dopiero olejem z wątroby rekina połączonym z cynkiem i czosnkiem w Odpormax. Przestałam nareszcie chorować i co więcej nawet małego przeziębienia nie złapałam w tym sezonie.

    OdpowiedzUsuń