sobota, 21 września 2013

Przepis na przepyszne musli

Przyjechałam dziś do mojej siostry Klaudii, a tu niespodzianka! Przepyszne musli dopiero co wyjęte z piekarnika, cieplutkie, podane z chłodnym mleczkiem... - mniam, mniam! Pomyślałam, że może i Wam posmakuje? Odczekałam cierpliwie aż Klaudia nakarmi Juliana i przyciągnęłam Ją przed komputer, żeby podyktowała przepis. Znajduje się poniżej. A teraz kilka słów o tym, dlaczego warto jeść musli. 

Otóż musli to mieszanka najcenniejszych produktów odżywczych, które powinny znajdować się w naszym codziennym menu, lecz w wyniku naszego zaniedbania, są często zapomniane. Płatki zbożowe zawierają dużo błonnika, który wspomaga przemianę materii i chroni układ sercowo-naczyniowy przed negatywnym działaniem cholesterolu. Oprócz tego zawierają żelazo i magnez, poprawiające odporność i funkcjonowanie narządów wewnętrznych oraz witaminy z grupy B, które tworzą lub aktywizują wiele enzymów. Owoce suszone zawierają wiele cennych składników - nie tylko żelazo i błonnik, ale także wzbogacają musli o wyjątkowy smak i słodycz owocu, podobnie jak orzechy i ziarna. Większość z nich jest źródłem nienasyconych tłuszczów oraz witamin (m.in. B3 i E). Podane z mlekiem jest bardzo sytym i szybkim posiłkiem.


Składniki: 25 dkg płatków owsianych lub innych, 12,5 dkg orzechów (włoskie, ziemne lub inne), 5 dkg słonecznika, 5 dkg ziaren dyni, 2 dkg sezamu (ziarna sprażyć na suchej patelni), 5 dkg kokosu, 5 dkg brązowego cukru, szczypta soli, 40 ml soku jabłkowego (lub innego), 40 ml oleju roślinnego, 5 łyżek melasy buraczanej lub miodu, 5 dkg rodzynek (i innych owoców suszonych, np. goi, daktyli, moreli).

Wykonanie: sok jabłkowy podgrzać, rozpuścić w nim melasę lub miód, dodać olej i pozostałe składniki (poza suszonymi owocami). Wyłożyć na blaszkę, piec w piekarniku o temp. 130 stopni przez 40-50 min. W tym czasie kilka razy pomieszać. Po wyjęciu również kilka razy pomieszać (żeby ułatwić odparowanie wody) i dodać suszone owoce. Przestudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku.


_______________________________________________

Inne propozycje z Kącika zdrowia Dzielnych Niewiast:

www.mniszektarnow.pl

Chlorella - zielona droga do zdrowia TUTAJ
Czosnek - naturalny i nieinwazyjny antybiotyk TUTAJ
Kasza jaglana - pyszna i zdrowa bomba witaminowa TUTAJ
Burak czerwony - samo zdrowie! TUTAJ
Jak wzmacniać odporność organizmu TUTAJ
Kwas kaprylowy, czyli jak skutecznie odgrzybić organizm TUTAJ
Olej arganowy - nieocenione źródło zdrowia, piękna, młodości... TUTAJ
Czystek - skuteczna ochrona twojej odporności przez 365 dni w roku TUTAJ
Betulina, czyli zdrowie z brzozy TUTAJ
Kiełki nasion - pokarm życia TUTAJ
Niezwykłe właściwości alg morskich TUTAJ
Likopen skuteczny w walce z rakiem! TUTAJ
Drożdże piwne - naturalny sposób na zdrowie i urodę TUTAJ
Łupina babki jajowatej TUTAJ
Olej lniany TUTAJ
Ostropest plamisty TUTAJ

3 komentarze:

  1. No tak, szczególnie na wczesne i szybkie poranki przed pracą - śniadanie w sam raz;) Smacznego tym, którzy przepis wypróbuję i posmakują!

    OdpowiedzUsuń
  2. zdrowe i przepyszne, czego chcieć więcej:)

    OdpowiedzUsuń