Składniki: 4 duże marchewki, 3 jajka, 2 łyżeczki
cynamonu, szczypta pieprzu, łyżeczka kakao, 1,5 szklanki mąki pszennej
pełnoziarnistej, 1,5 szklanki otrąb (ja akurat miałam owsiane), 1/4 szklanki
oleju, 1/4 szklanki miodu płynnego, szklanka rodzynek, 2
łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jabłka, jeden banan.
Sposób przyrządzenia: Marchewkę zetrzeć, wrzucić do dużej miski i połączyć z
resztą składników. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Do wyłożonej pergaminem,
lub wysmarowanej tłuszczem formy przełożyć połowę ciasta, wyrównać. Następnie
poukładać na nim pokrojone w plasterki jabłka i banana. Przykryć resztą ciasta.
Wstawić na około godzinę do piekarnika, piec do suchego patyczka.
ale świetny przepis :) napewno go wybróbuję z babcią :) Pozdrawiam KJ
OdpowiedzUsuńMarchewka ma być starta na większych oczkach tarka, czy mniejszych ?
OdpowiedzUsuńBlacha to chyba tortownica, bo za mało mąki na blachę prostokątną
Tak, to tortownica, przepraszam za nieścisłość ;) Ja ścierałam marchewkę na mniejszych oczkach :)
OdpowiedzUsuń