środa, 4 września 2013

Ciasto marchewkowe o owocowym wnętrzu

Na blogu Sztuka mieszka w kuchni (TUTAJ) znowu smakowicie. Tym razem ciasto marchewkowe z owocami. Sposób wykonania szybki i łatwy. Smacznego;) 

Składniki: 4 duże marchewki, 3 jajka, 2 łyżeczki cynamonu, szczypta pieprzu, łyżeczka kakao, 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, 1,5 szklanki otrąb (ja akurat miałam owsiane), 1/4 szklanki oleju, 1/4  szklanki miodu płynnego, szklanka rodzynek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jabłka, jeden banan. 
Sposób przyrządzenia: Marchewkę zetrzeć, wrzucić do dużej miski i połączyć z resztą składników. Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Do wyłożonej pergaminem, lub wysmarowanej tłuszczem formy przełożyć połowę ciasta, wyrównać. Następnie poukładać na nim pokrojone w plasterki jabłka i banana. Przykryć resztą ciasta. Wstawić na około godzinę do piekarnika, piec do suchego patyczka.

3 komentarze:

  1. ale świetny przepis :) napewno go wybróbuję z babcią :) Pozdrawiam KJ

    OdpowiedzUsuń
  2. Marchewka ma być starta na większych oczkach tarka, czy mniejszych ?
    Blacha to chyba tortownica, bo za mało mąki na blachę prostokątną

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, to tortownica, przepraszam za nieścisłość ;) Ja ścierałam marchewkę na mniejszych oczkach :)

    OdpowiedzUsuń