Bez
selera nie obejdzie się żadna dieta odchudzająca, oczyszczająca czy
regenerująca. Seler zawiera dużo witaminy C (dwukrotnie więcej niż cytrusy),
witaminę B kompleks, kwas foliowy, witaminę PP oraz wiele pierwiastków
mineralnych: fosfor, wapń, potasu i cynk, a także nieco magnezu i żelaza. Ciemnozielone
łodygi selera z powodzeniem uzupełnią w naszym organizmie niedobory
beta-karotenu i witaminy E (nazwanej witaminą młodości).
Liście selera zawierają także duże ilości chlorofilu, który
ma istotny wpływ na nasz organizm (m.in. pomaga zapobiegać
nowotworom, zwiększa liczebność czerwonych krwinek, dostarcza żelaza,
wspomaga leczenie anemii, przeciwdziała zakwaszeniu organizmu, neutralizuje
pierwiastki ciężkie w organizmie, usuwa pozostałości po lekach, unieszkodliwia
spożywane toksyny, oczyszcza i odwadnia jelita, wspomaga rozwój
korzystnej flory bakteryjnej jelit.
(fot.ofeminin.pl)
Właściwości selera znane są od dawna - oczyszcza on organizm z toksyn, pobudza
przemianę materii, usuwa uboczne efekty przemiany materii, obniża ciśnienie
tętnicze, koi system nerwowy, działa kojąco na obolałe stawy, ułatwia
trawienie, likwiduje zaparcia, działa moczopędnie, polepsza pracę nerek,
polepsza pracę serca, pomaga trawić tłuszcze.
Seler, zarówno korzenny jak i naciowy, możemy jeść na surowo, dzięki czemu nie tracimy cennych witamin. Doskonale nadaje się do sałatek, zup czy surówek. Wybornie smakuje w postaci soków (przepisy poniżej), które nie tylko doskonale orzeźwiają, ale przyczyniają się oczyszczania organizmu, nawilżenia skóry czy wzmacniania włosów.
Oto wspomniane przepisy na soki z selera:
Sok z selera naciowego
Składniki: 1 pęczek natki pietruszki (lub kilka liścia
selera naciowego), 1 pomarańcza, 1 cytryna, miód (cukier) do smaku (ok. 2
łyżki), 1 litr
wody.
Wykonanie: składniki zmiksować na najwyższych obrotach
w blenderze z niewielka ilością wody (ok. 30 sekund). Dodać pozostałą część
wody i wymieszać na mniejszych obrotach.
Sok z selera korzennego
Składniki: 100
g korzenia selera, 2 jabłka, 1 cytryna, 1 łodyga selera
naciowego, miód lub cukier do smaku (ok. 2 łyżki), 1 litr wody.
Wykonanie: składniki zmiksować z miodem (cukrem) i
niewielką ilością wody w blenderze na wysokich obrotach (ok. 1 minuty).
Dodać pozostałą wodę i wymieszać na niższych obrotach.
Zachęcam do podawania swoich przepisów na różne smakołyki z
wykorzystaniem selera.
a ja właśnie dziś po raz pierwszy zrobiłam sok z selera naciowego,(a dokładniej z natki zielonej pietruszki - wyszedł rewelacyjnie), otwieram bloga a tu....przepis na ten sam sok...
OdpowiedzUsuńPOLECAM!!!
monika
Soczek z natki selera lub pietruszki - mój ulubiony;) Też dzisiaj sobie zaserwowałam.
UsuńPolecam frytki z selera korzennego ;) pycha!
OdpowiedzUsuńPoproszę przepis;) Chętnie sama takie przyrządzę;)
UsuńPrzy okazji proszę o przepisy na własnoręcznie wykonane pasty, sałatki, smalec z jabłkiem, i inne pychotki, którymi Dzielne Niewiasty częstują na spotkaniach. To było pyszne i lekkostrawne.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam
A.
Przepis na pastę z soczewicy już był podany: http://www.dzielneniewiasty.blogspot.com/2015/01/pasta-z-soczewicy-smakoyk-z-ostatniego.html
UsuńA na pozostałe sama czekam;)