czwartek, 4 czerwca 2015

Deser z zielonej herbaty

Prowadząc szkolnego ekobloga, od czasu do czasu publikuję na nim propozycje, które nadsyłają moi uczniowie. Deser z zielonej herbaty jest jednym z nich. Zaciekawił mnie do tego stopnia, że zamieszczam przepis także tutaj. Zachęcam do wypróbowania i podzielenia się, czy rzeczywiście deser jest smaczny i szybki w wykonaniu. Bo zdrowy raczej tak, szczególnie jeśli zwykły cukier zastąpimy ksylitolem (cukrem brzozowym, który ma działanie bakteriobójcze i grzybobójcze), natomiast zwykłą sklepową żelatynę - naturalną pektyną, pozbawioną chemicznych dodatków żelujących.

Zielona herbata ma właściwości hamujące rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych. Zawarte w niej flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi. Ponad to jest bogata w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki, które zapobiegają nowotworom. Pobudza działanie pęcherza moczowego, dzięki czemu przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu. Zielona herbata wspomaga odchudzanie, ponieważ przyśpiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii. A oto, co jest nam potrzebne do wykonania deseru: 
(fot.WG)


450ml śmietany 30%, 
250ml mleka, 
8 łyżek ksylitolu, 
6 łyżek zielonej herbaty liściastej, 
4 łyżeczki żelatyny (lub pektyny), 
kilka listków melisy cytrynowej lub mięty.
  
 (fot.WG)

Wykonanie:

1. Do mleka dodajemy śmietanę, herbatę i cukier. Całość mieszamy podgrzewając na malutkim ogniu do momentu aż cukier się rozpuści. Nie gotujemy!

(fot.WG)

2. Odstawiamy do ostygnięcia. Do żelatyny dodajemy 3 łyżki wody i mieszamy.
3. Ostudzoną mieszankę przelewamy przez sitko.
4. Dodajemy żelatynę i znów podgrzewamy całość, aby się rozpuściła.
5. Krem wlewamy do naczynek. Wkładamy do lodówki na 40 minut.
6. Przed spożyciem dekorujemy miętą.

(fot.WG)

SMACZNEGO!



 A tak wygląda wspomniana pektyna:

(fot.mniszektarnow.blogspot.com)

Oraz ksylitol:
(fot.marketbio.pl)

Oba produkty do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością.


4 komentarze:

  1. Wypróbuję, jeśli tylko zdobędę naturalne składniki ksylitol i pektynę. .
    W końcu o swoje naczynia krwionośne zadbać należy. Mam nadzieję, że gatunek herbaty (zielonej) nie a znaczenia dla "zdrowotności" deseru.
    Alu, może zacznij studiować farmację. Teksty, w których możesz wykorzystać swoją wiedzę z dziedziny chemii to majstersztyk.
    Ewa...

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis brzmi smakowicie. :-) Spróbuję zrobić jak tylko zaopatrzę się w składniki. Pozdrawiam, B.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam, ale niezbyt nam smakowalo. Może coś wykonałam nieprecyzyjnie?

    OdpowiedzUsuń