Ponownie na Ekochemikach pojawił się ciekawy przepis na apetyczne danie, które szczerze polecam: omlet z mąki owsianej i otrąb przyozdobiony borówkami. Przysłała go Paulina, uczennica III klasy, która nie tylko samodzielnie wykonała to danie, ale także przepięknie sfotografowała każdy etap swojej pracy (fotorelacja poniżej).
A oto, co jest potrzebne do wykonania omletu, który może stanowić dla nas zarówno pożywne śniadanie, podwieczorek jak również kolację: 40 g mąki żytniej, 40 g płatków owsianych, 10 g otrębów owsianych, 1 łyżkę miodu, kilka kropel oliwy, 2 całe jaja, 2 łyżki jogurtu greckiego, ulubione owoce.
(fot. Paulina)
Rozbijamy jaja i ubijamy.
Do miski wrzucamy kolejno odmierzone składniki: płatki, mąka, otręby i miód.
Wszystko razem mieszamy, mieszamy i mieszamy.
(Ma być gęsta konsystencja).
(Ma być gęsta konsystencja).
Na patelnię nalewamy kilka kropli oliwy.
Wylewamy naszą masę i potrząsamy patelnią aby nam omlet się wyrównał.
Smażymy na malutkim ogniu ok 5 min. do złoto brązowego koloru.
Smażymy na malutkim ogniu ok 5 min. do złoto brązowego koloru.
Za pomocą łyżki do naleśników odradzamy i smażymy ok 2-3 min.
Po usmażeniu odkładamy na talerz.
Omlet smarujemy jogurtem, dodajemy owoce, możemy dać nasiona, migdały.
SMACZNEGO!
Ależ to apetyczne! Gdyby nie pora to poszłabym do kuchni zrobić;) Zdjęcia przepiękne
OdpowiedzUsuńZdjęcia przepiękne, wykonane z ogromnym poczuciem estetyki. Zachwycona jestem. Omlet apetyczny rzeczywiście. Jak najbardziej wykonam;)
OdpowiedzUsuńAla ty piszesz jeszcze drugi blog? zajrzałam bardzo mi się podoba. Ale skąd ty bierzesz na to wszytko czas.
OdpowiedzUsuńmm apetycznie wygląda:) trzeba będzie spróbować
OdpowiedzUsuń