Zielona herbata ma właściwości hamujące rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych. Zawarte w niej flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi. Ponad to jest bogata w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki, które zapobiegają nowotworom. Pobudza działanie pęcherza moczowego, dzięki czemu przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu. Zielona herbata wspomaga odchudzanie, ponieważ przyśpiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii. A oto, co jest nam potrzebne do wykonania deseru:
(fot.WG)
450ml śmietany 30%,
250ml mleka,
8 łyżek ksylitolu,
6 łyżek zielonej herbaty liściastej,
4 łyżeczki żelatyny (lub pektyny),
kilka listków melisy cytrynowej lub mięty.
(fot.WG)
Wykonanie:
1. Do mleka dodajemy śmietanę, herbatę i cukier. Całość mieszamy podgrzewając na malutkim ogniu do momentu aż cukier się rozpuści. Nie gotujemy!
(fot.WG)
2. Odstawiamy do ostygnięcia. Do żelatyny dodajemy 3 łyżki wody i mieszamy.
3. Ostudzoną mieszankę przelewamy przez sitko.
4. Dodajemy żelatynę i znów podgrzewamy całość, aby się rozpuściła.
5. Krem wlewamy do naczynek. Wkładamy do lodówki na 40 minut.
6. Przed spożyciem dekorujemy miętą.
SMACZNEGO!
Wypróbuję, jeśli tylko zdobędę naturalne składniki ksylitol i pektynę. .
OdpowiedzUsuńW końcu o swoje naczynia krwionośne zadbać należy. Mam nadzieję, że gatunek herbaty (zielonej) nie a znaczenia dla "zdrowotności" deseru.
Alu, może zacznij studiować farmację. Teksty, w których możesz wykorzystać swoją wiedzę z dziedziny chemii to majstersztyk.
Ewa...
Przepis brzmi smakowicie. :-) Spróbuję zrobić jak tylko zaopatrzę się w składniki. Pozdrawiam, B.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie;)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, ale niezbyt nam smakowalo. Może coś wykonałam nieprecyzyjnie?
OdpowiedzUsuń