czwartek, 11 kwietnia 2013

Kurczak w sosie musztardowo-winowym

W związku z tym, że przede mną kolejny dwudniowy wyjazd, już dziś 'organizowałam' obiad na sobotę. Wyjęłam z zamrażarki udka z prawdziwego wiejskiego kurczaka (otrzymanego od mojej kochanej mamy) i zaczęłam się z nimi rozprawiać. Poszły w ruch jarzynki i białe wytrawne wino. Wyszło super! W kuchni pachnie pięknie i apetycznie. Pomyślałam o podaniu Wam tego prostego i szybkiego przepisu. Może akurat się Wam sprawdzi.

Wykonanie: Z 2 udek z kurczaka ugotować rosół. Wyjąć jeszcze twarde mięso i obsmażyć na oleju na złoty kolor (używam oleju rzepakowego). Przełożyć do rondla, dodać 2 pokrojone w kostkę cebule, 4 ząbki czosnku, marchewkę (może być z rosołu), 100 ml białego wytrawnego wina oraz 1 litr rosołu. Przyprawić do smaku solą i pieprzem (jeśli lubicie to też delikatnie innymi przyprawami) i dusić do miękkości. Ja bardzo lubię przyprawy z Darów Natury TUTAJ - są czyste chemicznie i w dobrej cenie. Po uduszeniu mięso przenieś na półmisek, a sos zmiksować i zagotować z 2 łyżkami musztardy. Polać nim mięso. Ładnie wygląda podane z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach oraz brokułem. Smacznego!

Wybaczcie, że polecam takie danie przed piątkiem;) Ale w piątek i tak zalecam post o chlebie i wodzie, który bardzo dobrze wpływa zarówno na kształtowanie siły woli i charakteru, jak również jest świetną forma oczyszczenia organizmu.

1 komentarz:

  1. Alu, właśnie zajadam sie samym chlebem, ale przeczytałam Twoją podpowiedź i otworzyłam wodę, dzięki.
    A:)

    OdpowiedzUsuń