Warto więc włączyć je do naszej codziennej diety. Oprócz tego, że są zdrowe i potrzebne
organizmowi, bardzo dobrze smakują i są niskokaloryczne. Można nimi ładnie
udekorować kanapki, zupy, dania główne. Najłatwiej hoduje się je w kiełkownicy (na zdjęciu).
Właściwości wybranych kiełków: Lucerna (Alfalfa) - cenne źródło fitoestrogenów, hormonów roślinnych, które w naturalny sposób pomagają zwalczać symptomy menopauzy. Szczególnie polecane są kobietom w okresie ciąży i karmienia. Zapobiegają osteoporozie, nowotworom i chorobom serca, stosowane były przy dolegliwościach układu trawiennego i nerek. Przynoszą ulgę w objawach związanych z reumatyzmem i artretyzmem. Wspomagają system odpornościowy, a dzięki zawartości lecytyny poprawiają pamięć. Pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL i poprawiają apetyt. Są także niezwykle cenione ze względu na zdolność odtruwania organizmu. Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E. Składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, krzem, cynk, sód, miedź, mangan, siarka, selen. Inne: fitoestrogeny, lecytyna, chlorofil, beta-karoten, saponiny, błonnik, białko (42%)
Brokuł - zawierają duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy. Kiełki brokuła są pikantne w smaku, doskonale nadają się do surówek i kanapek. Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K. Składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen, mangan. Inne: koenzym Q10, sulfofran, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, karoten, luteina, chlorofil, antyoksydanty, białko (35%)
Rzodkiewka - dzięki dużej
zawartości witaminy C oczyszczają drogi oddechowe i zatoki, a także podnoszą odporność organizmu. Są dobrym źródłem potasu,
magnezu i jodu przyspieszającego przemianę materii. Zawierają dużo siarki,
dlatego wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Posiadają
właściwości dezynfekujące, moczopędne i przeciwzapalne. Szczególnie wskazane
przy anemii, schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Kiełki w smaku
przypominają korzeń rzodkiewki, można dodawać je do sałatek, kanapek, twarożku
czy jajek. Witaminy: A, B1, B2, B3, C, E. Składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, cynk, siarka, potas, fosfor, miedź,
mangan. Inne: chlorofil, inozytol, PABA, białko.
Rzeżucha – spożywanie jej kiełków ma korzystny wpływ na wygląd włosów, cery i paznokci, pobudza przemianę materii, wydzielanie soku żołądkowego, działa moczo- i żółciopędnie oraz krwiotwórczo. Zawiera duże ilości jodu i innych pierwiastków mineralnych. Kiełki rzeżuchy są doskonałym dodatkiem do jajek, sałatek, zup czy serów. Witaminy: A, B1, B2, B3, B9, C, K. Składniki mineralne: wapń, żelazo, fosfor, cynk, mangan, magnez, potas, jod. Inne: olejki eteryczne, białko
Rzeżucha – spożywanie jej kiełków ma korzystny wpływ na wygląd włosów, cery i paznokci, pobudza przemianę materii, wydzielanie soku żołądkowego, działa moczo- i żółciopędnie oraz krwiotwórczo. Zawiera duże ilości jodu i innych pierwiastków mineralnych. Kiełki rzeżuchy są doskonałym dodatkiem do jajek, sałatek, zup czy serów. Witaminy: A, B1, B2, B3, B9, C, K. Składniki mineralne: wapń, żelazo, fosfor, cynk, mangan, magnez, potas, jod. Inne: olejki eteryczne, białko
To kiełki, które ja najczęściej hoduję. Oprócz tego można hodować kiełki: pszenicy, fasolki, buraka, soczewicy, kapusty, koniczyny, kozieradki, słonecznika, soi, i in. Ich właściwości można znaleźć na licznych stronach internetowych (np.: TUTAJ).
Algi można kupić w sklepach zielarskich i zdrową żywnością.
W Tarnowie polecam sprawdzony Sklep Zielarsko-Medyczny 'Mniszek' na u. N. M. Panny 9/1. www.mniszektarnow.pl Można napisać na adres mailowy 'Mniszka': mniszek.tarnow@gmail.com lub zadzwonić na nr 791 024 609 i poprosić o wysłanie. Można też uzyskać fachową pomoc dotyczącą produktu.
_______________________________________________
Inne propozycje z Kącika zdrowia Dzielnych Niewiast:
Grypa- szczepić się czy nie szczepić? TUTAJ
Czystek - skuteczna ochrona twojej odporności przez 365 dni w roku TUTAJ
Drożdże piwne - naturalny sposób na zdrowie i urodę TUTAJ
Betulina, czyli zdrowie z brzozy TUTAJ
Kiełki nasion - pokarm życia TUTAJ
Niezwykłe właściwości alg morskich TUTAJ
Likopen skuteczny w walce z rakiem! TUTAJ
Drożdże piwne - naturalny sposób na zdrowie i urodę TUTAJ
Łupina babki jajowatej TUTAJ
Olej lniany TUTAJ
Ostropest plamisty TUTAJ
Czasami jadam. Moje ulubione kiełki to fasolka mung :-D
OdpowiedzUsuńdddak
Ale Aguś hodujesz sama, czy kupujesz gotowe np. w puszce?
UsuńBo to pod względem właściwości odżywczych nie to samo...
Jak mieszkałam z rodzicami to hodowaliśmy te stwory ;-)
UsuńTeraz nie hoduję ale czasem zdarza mi się kupić ale nie z puszki tylko żywe. Nie mam za bardzo kiedy zajmować się ogródkiem :-/
dddak
No właśnie ja też kupuję gotowe, ale chyba pora zakupić to cudne urządzenie i siać samemu. Alu, a powiedz, jest jakiś specjalny czas, kiedy się je hoduje, czy można nieustannie? Czy wymagają jakiś warunków w domu?
OdpowiedzUsuńNo i ważne pytanie dla mnie - nie mogę jeść brokuła ze względu na tarczycę (hamuje działanie leków) - czy kiełki mają takie same właściwości jak brokuł? Mogę je jeść, czy nie mogę - oto jest pytanie:).
Ania A.
Każde kiełki mają swój czas hodowli. Jest to napisane na opakowaniu. Na stronie http://www.kielki.info/hodowla.html jest wyjaśnione jak hodować. Ja wsypuję do kiełkownicy (na każde pięterko inne nasiona) i przelewam letnią wodą dwa razy dziennie. Staram się je trzymać tam, gdzie w miejscu zacienionym. Kiełki są pyszne!;)
UsuńJeśli chodzi o drugie pytanie to nie potrafię odpowiedzieć. Zapytam Klaudię, może Ona wie. Ale myślę, ze trzeba zapytać o to lekarza.
Świetny wpis, wiele się z niego dowiedziałam, dziękuje :)
OdpowiedzUsuń