czwartek, 25 kwietnia 2013

Kiełki nasion - pokarm życia!

Nie wiem, czy słyszałyście kiedyś o kiełkach nasion, które są doskonałym źródłem mikroelementów, soli mineralnych oraz innych składników odżywczych. Obfitują one w wartościowe białka i kwasy tłuszczowe omega-3, są także bogate w błonnik. Regularne ich spożywanie przeciwdziała wielu poważnym schorzeniom, wzmacnia system odpornościowy, uzupełnia niedobory witamin i składników mineralnych, a także działa przeciwnowotworowo.

Warto więc włączyć je do naszej codziennej diety. Oprócz tego, że są zdrowe i potrzebne organizmowi, bardzo dobrze smakują i są niskokaloryczne. Można nimi ładnie udekorować kanapki, zupy, dania główne. Najłatwiej hoduje się je w kiełkownicy (na zdjęciu).

Właściwości wybranych kiełków: 

Lucerna (Alfalfa) - cenne źródło fitoestrogenów, hormonów roślinnych, które w naturalny sposób pomagają zwalczać symptomy menopauzy. Szczególnie polecane są kobietom w okresie ciąży i karmienia. Zapobiegają osteoporozie, nowotworom i chorobom serca, stosowane były przy dolegliwościach układu trawiennego i nerek. Przynoszą ulgę w objawach związanych z reumatyzmem i artretyzmem. Wspomagają system odpornościowy, a dzięki zawartości lecytyny poprawiają pamięć. Pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL i poprawiają apetyt. Są także niezwykle cenione ze względu na zdolność odtruwania organizmu. Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E. Składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, krzem, cynk, sód, miedź, mangan, siarka, selen. Inne: fitoestrogeny, lecytyna, chlorofil, beta-karoten, saponiny, błonnik, białko (42%)


Brokuł - zawierają duże ilości sulfofranu, dzięki czemu wykazują silne działanie przeciwnowotworowe. Kiełki brokuła pomagają obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom układu krwionośnego i udarom mózgu, a także dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów wzmacniają układ odpornościowy i nerwowy.  Kiełki brokuła są pikantne w smaku, doskonale nadają się do surówek i kanapek. Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K. Składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, selen, mangan. Inne: koenzym Q10, sulfofran, kwasy tłuszczowe omega-3, błonnik, karoten, luteina, chlorofil, antyoksydanty, białko (35%)


Rzodkiewka - dzięki dużej zawartości witaminy C oczyszczają drogi oddechowe i zatoki, a także podnoszą odporność organizmu. Są dobrym źródłem potasu, magnezu i jodu przyspieszającego przemianę materii. Zawierają dużo siarki, dlatego wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Posiadają właściwości dezynfekujące, moczopędne i przeciwzapalne. Szczególnie wskazane przy anemii, schorzeniach wątroby i dróg żółciowych. Kiełki w smaku przypominają korzeń rzodkiewki, można dodawać je do sałatek, kanapek, twarożku czy jajek. Witaminy: A, B1, B2, B3, C, E. Składniki mineralne: wapń, żelazo, magnez, cynk, siarka, potas, fosfor, miedź, mangan. Inne: chlorofil, inozytol, PABA, białko.


Rzeżucha – spożywanie jej kiełków  ma korzystny wpływ na wygląd włosów, cery i paznokci, pobudza przemianę materii, wydzielanie soku żołądkowego, działa moczo- i żółciopędnie oraz krwiotwórczo. Zawiera duże ilości jodu i innych pierwiastków mineralnych. Kiełki rzeżuchy są doskonałym dodatkiem do jajek, sałatek, zup czy serów. Witaminy: A, B1, B2, B3, B9, C, K. Składniki mineralne: wapń, żelazo, fosfor, cynk, mangan, magnez, potas, jod. Inne: olejki eteryczne, białko

To kiełki, które ja najczęściej hoduję. Oprócz tego można hodować kiełki: pszenicy, fasolki, buraka, soczewicy, kapusty, koniczyny, kozieradki, słonecznika, soi, i in. Ich właściwości można znaleźć na licznych stronach internetowych (np.: TUTAJ).


Algi można kupić w sklepach zielarskich i zdrową żywnością.

W Tarnowie polecam sprawdzony Sklep Zielarsko-Medyczny 'Mniszek' na u. N. M. Panny 9/1. www.mniszektarnow.pl Można napisać na adres mailowy 'Mniszka': mniszek.tarnow@gmail.com lub zadzwonić na nr 791 024 609 i poprosić o wysłanie. Można też uzyskać fachową pomoc dotyczącą produktu. 


_______________________________________________

Inne propozycje z Kącika zdrowia Dzielnych Niewiast:
Grypa- szczepić się czy nie szczepić? TUTAJ
Czystek - skuteczna ochrona twojej odporności przez 365 dni w roku TUTAJ
Drożdże piwne - naturalny sposób na zdrowie i urodę TUTAJ
Betulina, czyli zdrowie z brzozy TUTAJ
Kiełki nasion - pokarm życia TUTAJ
Niezwykłe właściwości alg morskich TUTAJ
Likopen skuteczny w walce z rakiem! TUTAJ
Drożdże piwne - naturalny sposób na zdrowie i urodę TUTAJ
Łupina babki jajowatej TUTAJ
Olej lniany TUTAJ
Ostropest plamisty TUTAJ

5 komentarzy:

  1. Czasami jadam. Moje ulubione kiełki to fasolka mung :-D
    dddak

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale Aguś hodujesz sama, czy kupujesz gotowe np. w puszce?
      Bo to pod względem właściwości odżywczych nie to samo...

      Usuń
    2. Jak mieszkałam z rodzicami to hodowaliśmy te stwory ;-)
      Teraz nie hoduję ale czasem zdarza mi się kupić ale nie z puszki tylko żywe. Nie mam za bardzo kiedy zajmować się ogródkiem :-/
      dddak

      Usuń
  2. No właśnie ja też kupuję gotowe, ale chyba pora zakupić to cudne urządzenie i siać samemu. Alu, a powiedz, jest jakiś specjalny czas, kiedy się je hoduje, czy można nieustannie? Czy wymagają jakiś warunków w domu?

    No i ważne pytanie dla mnie - nie mogę jeść brokuła ze względu na tarczycę (hamuje działanie leków) - czy kiełki mają takie same właściwości jak brokuł? Mogę je jeść, czy nie mogę - oto jest pytanie:).

    Ania A.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każde kiełki mają swój czas hodowli. Jest to napisane na opakowaniu. Na stronie http://www.kielki.info/hodowla.html jest wyjaśnione jak hodować. Ja wsypuję do kiełkownicy (na każde pięterko inne nasiona) i przelewam letnią wodą dwa razy dziennie. Staram się je trzymać tam, gdzie w miejscu zacienionym. Kiełki są pyszne!;)

      Jeśli chodzi o drugie pytanie to nie potrafię odpowiedzieć. Zapytam Klaudię, może Ona wie. Ale myślę, ze trzeba zapytać o to lekarza.

      Usuń