Czytając ostatni numer Porad na zdrowie (nr 30), trafiłam na artykuł lek. med. Krzysztofa Błechy, opisujący naturalne leki (substancje) przeciwnowotworowe, które można stosować w ramach profilaktyki. Dzięki uprzejmości Pana Krzysztofa Kamińskiego - redaktora naczelnego kwartalnika - może on zostać opublikowany na blogu DN.
Gdy będziemy czytać, pamiętajmy o tych, którzy borykają się z problemem choroby nowotworowej w swoim osobistym życiu lub w życiu swoich bliskich. Proszę Was o modlitwę w tej intencji.
Gdy będziemy czytać, pamiętajmy o tych, którzy borykają się z problemem choroby nowotworowej w swoim osobistym życiu lub w życiu swoich bliskich. Proszę Was o modlitwę w tej intencji.
"Jak wynika z raportu WHO, w najbliższych 20 latach
liczba zachorowań na nowotwory na świecie wzrośnie do 22 mln w roku, a
śmiertelność do 13 mln. W 2012 r. z
powodu nowotworów umarło 8,2 mln pacjentów. Choroby nowotworowe powodują
największe globalne skutki ekonomiczne. W światowej skali kosztują 1tys. mld
Euro. Naukowcy apelują więc o zaangażowanie rządów w profilaktykę
przeciwnowotworową. W Parlamencie Europejskim 4 lutego 2014 r. przedstawiono
Europejską Kartę Praw Pacjenta Onkologicznego. W pracach nad strategią
zapobiegania i zwalczania nowotworów uczestniczą także polscy naukowcy. Czas
nagli. Dlatego trzeba zastanowić się nad tym, jak używając naturalnych metod
zapobiegać powstawaniu tych chorób?
Czynniki
środowiskowe
W rozwoju
nowotworów odżywianie ma większe znaczenie niż palenie tytoniu. Palenie z
czynnikami dietetycznymi aż w 65% wpływają na zgony. Na te punkty mamy wpływ,
bo można zaprzestać palenia i zmienić dietę w sposób zapobiegający rozwojowi
chorób. Z danych naukowych, potwierdzonych w badaniach na komórkach
nowotworowych i zwierzętach oraz na ludziach, wynika że rośliny i produkty
pszczele wykazują działanie terapeutyczne we wczesnym okresie choroby i
powstrzymaniu rozwoju nowotworów.
Błonnik
i bakterie
Czynnikiem
sprzyjającym lub hamującym rozwój nowotworów jest flora bakteryjna przewodu
pokarmowego. Jej prawidłowy
skład – obecność bakterii produkujących kwas mlekowy, powoduje zmniejszenie
toksyczności treści pokarmowych i zwiększa odporność komórek ściany jelit na
szkodliwe czynniki.
Ostatnio pewną rolę w zapobieganiu zmianom nowotworowym przypisuje się innym składnikom pokarmu roślinnego, np. błonnikom, traktowanym do niedawna tylko jako związki balastowe. Ich brak spowalnia przejście mas pokarmowych i powoduje dłuższy kontakt niebezpiecznych składników ze ścianami żołądka i jelit. Przypuszczalnie dostarczanie błonników ma więc działanie antykancerogenne.
Oprócz składu mikroflory bakteryjnej i diety, o zwiększeniu lub zmniejszeniu ryzyka choroby nowotworowej decydują predyspozycje genetyczne. Szczególnie ludzie z rodzin obciążonych większym ryzykiem powinni starannie układać swój jadłospis. Np. w przypadku mutacji genu p53 zaleca się jeść mniej wołowiny, więcej warzyw kapustnych.
Rola
owoców i warzyw
Wiele
badań dowodzi, że dieta bogata
w owoce i warzywa zmniejsza poziom oksydacyjnych uszkodzeń DNA. Jednak
stosowanie pojedynczych związków z grupy flawonoidów czy karotenoidów, witaminy
C i E nie dawało efektów. Większą nadzieję w profilaktyce chorób nowotworowych
wiąże się ze stosowaniem ekstraktów roślinnych, zawierających bogactwo związków
z różnych grup (flawonoidy, karotenoidy, itp.). Okazuje się, że polifenole
obecne w owocach jagodowych zmniejszają częstotliwość mutacji wywoływanych
przez czynniki mutagenne. Jeśli zmiany nowotworowe już się pojawią, to
stosowanie ekstraktów polifenoli hamuje ich rozwój.
Polifenole
o silnych właściwościach antyutleniających i przeciwrodnikowych mogą być
skuteczne w profilaktyce, gdyż zmniejszają wpływ kancerogenów na organizm.
Neutralizują wolne rodniki zanim te zdążą uszkodzić biomolekuły w komórce.
Najlepszymi antymutagenami są związki w żywności, bo można je stosować przez
całe życie. Najbardziej efektywne są w owocach, warzywach i ekstraktach
roślinnych. Sprawdzono antymutagenną aktywność antocyjanin z aronii. Naukowcy zbadali
preparaty z winogron, czarnych jagód i aronii, aby
ustalić ich przydatność w chemoprewencji raka jelita grubego. Do hodowli
komórek jelita (normalnych i rakowych) dodano rozpuszczony ekstrakt i
obserwowano komórki przez 72 godziny. Wszystkie ekstrakty hamowały wzrost
komórek rakowych, a najsilniejszym inhibitorem okazał się ekstrakt z aronii!
Dobre
efekty uzyskano przy stosowaniu ekstraktu
z owoców wiśni. Eksperyment
przeprowadzono na myszach i ludzkich komórkach rakowych. Myszy karmione paszą z
antocyjaninami wiśni miały mniejsze rozmiary guza (gruczolak) niż te z rakiem
będące na diecie kontrolnej. Wyniki sugerują, że antocyjaniny wiśni i czysta
cyjanidyna zmniejszają ryzyko raka jelita grubego. Przeciwnowotworową aktywność
ekstraktów z owoców wykazano w badaniach na ludzkich komórkach raka wątroby.
Hodowano je z dodatkiem ekstraktu zawierającego związki polifenolowe. Ekstrakty
hamowały wzrost komórek nowotworowych proporcjonalnie do dawki. Efektywna dawka
rozpuszczalnych polifenoli hamująca wzrost komórek wyniosła 14.5 mg/ml dla
ekstraktu żurawiny i 110 mg/ml dla bananów. Zahamowania wzrostu komórek
nowotworowych nie da się wytłumaczyć tylko dużą zawartością polifenoli,
prawdopodobnie potrzebne są pewne związki.
W wyniku
badań ustalono kolejność owoców mających szczególnie duże korzyści zdrowotne.
Są to: żurawina, jabłka,
cytryny, truskawki, ciemne winogrona, brzoskwinie, banany, grejpfrut, gruszki,
pomarańcze, ananas. Nie ma na
tej liście aronii, gdyż nie badano jej tworząc ten szereg. Przy obecnym stanie
wiedzy znalazłaby się na jego początku.
Najważniejszym
celem badań właściwości przeciwnowotworowych jest hamowanie angiogenezy, a
owoce jagodowe dają dobre wyniki. Przetestowano ekstrakty z amerykańskiej borówki, czarnych jagód, żurawiny,
czarnego bzu, truskawek oraz z pestek winogron. Ekstrakty z borówki i
czarnych jagód miały najwyższą aktywność antyoksydacyjną. Każdy z ekstraktów
jagodowych hamował aktywność czynnika prolifeacyjnego komórek śródbłonka VEGF
oraz hamował angiogenezę. Takiego działania nie miał ekstrakt z pestek
winogron. Uncaria tomentosa(Vilcacora) jest surowcem często stosowanym przez
chorych na nowotwory. Zbadano jej działanie przeciwnowotworowe. Także polscy
naukowcy (prof. M. Kuraś z Uniwersytetu Warszawskiego oraz prof. K. Gulewicz z
Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN w Poznaniu) wykazali aktywność
przeciwnowotworową kory z tego surowca w badaniach na komórkach raka płuc, raka
szyjki macicy, gruczolakoraka okrężnicy, raka piersi. Zaobserwowali korzystne
działanie w hamowaniu rozrostu raka płuc u myszy. Dane na temat Vilcacory są
obiecujące, jednak wymaga ona pełniejszych badań.
Kawa
naturalna (kwas chlorogenowy).
Badania nad antynowotworowym działaniem kawy prowadzili naukowcy z Uniwersytetu w Helsinkach. Przebadali 60 tys. Finów w wieku 25-74 lat, Badania trwające 19 lat wykazały, że picie kawy było związane ze spadkiem ryzyka raka wątroby. Im więcej badani pili kawy, tym rzadziej zapadali na ten nowotwór. Nie stwierdzono, która z substancji zawartych w kawie działa antynowotworowo. Przypuszczano, że jest wynikiem działania kwasu chlorogenowego, mającego właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne.
Resweratrol
(składnik czerwonego wina)
Wiąże się z nim duże nadzieje jako lekiem przeciwnowotworowym. Jest typowym antyoksydantem, staje się prooksydantem w komórkach zawierających duże ilości jonów Cu (II), przez co indukuje uszkodzenia DNA. Komórki nowotworowe mają wyższy poziom miedzi niż zdrowe i w nich tylko resweratrol działa jako prooksydant. Wywołuje zamieranie komórek raka wątroby, a nie działa tak na normalne limfocyty we krwi. Antyrakowe działanie resweratrolu związane jest m.in. z hamowaniem wzrostu komórek nowotworowych i pobudzaniem procesów prowadzących do ich obumierania. Resweratrol ma także wpływ na geny: ożywia odpowiedzialne za hamowanie procesów nowotworowych a hamuje odpowiadające za rozwój nowotworów. W badaniach naukowców z Centrum Medycznego Uniwersytetu Rochester (USA) prowadzonych na komórkach ludzkiego raka trzustki zaobserwowano, iż resweratrol zakłóca aktywność mitochondriów tych komórek, powodując powstawanie wolnych rodników tlenowych. Ma to niszczący wpływ na te komórki. Połączenie resweratrolu i radioterapii sprawiało, że komórki raka trzustki ginęły szybciej niż przy samej radioterapii.
Pomidory
Zawarty w nich likopen jest silnym antyoksydantem. W badaniu ankietowym na 47 365 mężczyznach, którzy w latach 1986-1990 często spożywali pomidory (sok, koncentrat, sosy) ryzyko wystąpienia raka prostaty było znacznie mniejsze. Należy pamiętać, że likopen rozpuszcza się w tłuszczach i dobrze się wchłania w ich obecności.
Czarnuszka
siewna (Nigella sativa)
Naukowcy z Thomas Jefferson University (USA) na konferencji American Association for Cancer Research przedstawili efekty badań nad wpływem czarnuszki siewnej na nowotwór trzustki u myszy. Stwierdzili w 67% przypadków guzów ich zmniejszenie. Istnieją doniesienia o pozytywnym wpływie stosowania czarnuszki siewnej w raku jelita u zwierząt laboratoryjnych. Badania wyciągu z Nigella sativa, a także tymochinonu i ditymochinonu wykazały ich cytotoksyczność przeciw: guzowi puchlinowemu Ehrlicha, chłoniakowi puchlinowemu Daltona, gruczolakorakowi trzustki, mięsakowi macicy, komórkom białaczkowym. Najskuteczniej działa olej z czarnuszki w kapsułkach żelatynowych, ponieważ główne ciała czynne zawarte są w olejku eterycznym. W Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza stosujemy preparat z olejem z czarnuszki w 500mg kapsułkach Alerbon 3 x dz. 1-2 kaps.
Selen
a profilaktyka
Selen
neutralizuje metale ciężkie – As, Cd, Ni, Cr, Be, Pb, Hg przez tworzenie
neutralnych selenków i eliminację ich z organizmu. Działanie selenu według EFSA
(Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności) to łagodzenie stresu
oksydacyjnego, wspomaganie tarczycy, układu odpornościowego. W piśmiennictwie
naukowym istnieją doniesienia o prozdrowotnym oddziaływaniu selenu na układ
nerwowy w przypadku: padaczki, choroby Parkinsona, Alzheimera, demencji,
SM, łuszczycy, zaćmy, depresji, nowotworów. Polska leży na glebach ubogich w
selen: pszenica w Polsce ma 0,68+/- 0,36 mg/kg (słowacka 23,8+/- 19,7 mg/kg).
Uzupełniać selen można np. przez spożywanie:
- Grzybów
(borowik suszony w 100
g zawiera
3500 μg selenu, ekstrakt nawet 18000 μg)
-
Orzechów brazylijskich 1 szt. – 4 μg, 100
g – 125 μg,
-
Ziaren soczewicy (brązowa, czerwona, zielona,
żółta) 100
g – 35 μg
-
Grochu 100g - 135 μg, fasoli 100g – 94 μg, brukselki 100g - 100 μg
Zwiększenie
selenu w diecie o 50 μg po 3 miesiącach powoduje wzrost stężenia w surowicy o
25 μg/l
Czarna
huba
Czarna
huba, czyli Błyskoporek podkorowy (Inonotus obliquus), a ściślej jego ekstrakt
wodny, hamował wzrost komórek raka wątrobowo-komórkowego w sposób zależny od
dawki. W innym badaniu efekt cytotoksyczny ekstraktów wykazano na
ludzkich komórkach raka szyjki macicy. Komórki poddano działaniu ekstraktu w
stężeniu 10 mcg/ml do 2000mcg/ml. Hamował ich wzrost. Mechanizm działania
czarnej huby jest złożony, wynika prawdopodobnie z własności
przeciwutleniających, przeciwwirusowych i poprawiających odporność organizmu.
Badania
nad hubą czarną prowadził prof. A. Ożarowski. Udokumentowano wyleczenie
pacjentów z raka jajnika, szpiczaka mnogiego, płuc, odbytu, nerki, żołądka,
raka jelita grubego, piersi. Efektem badań z udziałem m.in. Centrum Ziołolecznictwa
Ojca Grzegorza, było stworzenie preparatu Bofonginn kompleks. Oprócz ekstraktu
z czarnej huby zawiera przeciwnowotworowe składniki: odwar z ziela skrzypu
polnego, ekstrakty z borowików, z owoców aronii, z liści zielonej herbaty, ze
skórek winogron, miód wielokwiatowy.
Lek. med. Krzysztof Błecha"
Temat potrzebny. Ostatnio dowiedziałam się, że bliska osoba mojej koleżanki ma raka. Młoda dziewczyna. Czuję bezsilność.
OdpowiedzUsuńUzdrowienie chorych, módl się za nami
OdpowiedzUsuńTemat do rozpowszechniania bardzo potrzebny. Nowotwór atakuje wciąż i zbiera swoje żniwo. Wlaśnie w sobotę zmarła Paulinka - moja uczennica. W końcu kwietnia stwierdzono u Niej nowotwór kręgosłupa szyjnego. Teraz rozpoczęła by naukę w drugiej klasie gimnazjum. Trzeba rozpowszechniać to co może w jakikolwiek sposób pomóc w walce z tą chorobą .Ewa
OdpowiedzUsuń"W moim sercu wyrósł krzyż, który życie daje mi. On przyprowadził mnie do Ciebie. O Panie, tylko Ty możesz odbudować mój dom... Maryjo weź mnie za rękę, podprowadź do Twego Syna, przyciśnij mnie do drewna, niech spłynie Krew i mnie oczyści" (WMU). Tylko tyle mogę powiedzieć. I zamilknąć. Posłuchajcie: https://www.youtube.com/watch?v=vToNdYmkZK4
UsuńCudowna jest ta pieśń!
UsuńDziękuję Ci Panie za dar zdrowia i proszę za wszystkich chorych i ich najbliższych.
OdpowiedzUsuńCenne informacje, Alu. Dzięki! :-) A nowenna też dziś się pojawi? ;-) Serdecznie Cię pozdrawiam i wszystkich czytających blog, Beata
OdpowiedzUsuńCześć Beatko. Oczywiście, że nowenna będzie, ale dopiero jak wrócę do domu wieczorem. Teraz jestem u Klaudii i przy dzieciach ciężko usiąść przy komputerze na dłużej.
UsuńWidzę, że dotrzymałaś słowa, Alu :-) Dzięki!
UsuńPolecam modlitwie moją kuzynkę, mamę dwuletniego chłopczyka, która właśnie zmaga się z chorobą nowotworową (sprawa bardzo poważna). Dziękuję za każdą modlitwę. Monika
OdpowiedzUsuńZdrowaś Maryjo...
UsuńUzdrowienie chorych, módl się za nami
UsuńNa każdą chorobę jest lekarstwo w naturalnych składnikach, tylko my nie potrafimy ich odpowiednio połączyć.
OdpowiedzUsuń