środa, 24 lipca 2013

Ryniasowy przysmak ryżowo-jabłkowy!

Podaję przepis na przepyszną zapiekankę ryżową, którą Panie Krysia, Basia i Janina zaserwowały nam podczas pobytu na Ryniasie. Danie wyborne, samo rozpływało się w ustach;)

Jabłka (1–1,5 na osobę) wymieszać z cukrem i cynamonem (lub jabłka prażone w słoiku).
50-70g ryżu na osobę moczyć przez 3-4 godziny, następnie kilka razy wypłukać, wrzucić na posoloną wrzącą wodę (dużo) z 2 łyżkami oleju. Po 15 min sprawdzić i jeśli jest miękki (ale nie może być rozgotowany) to przecedzić i wymieszać z masłem. Układać warstwowo na blaszce wysmarowanej olejem: ryż, jabłka, masło (wiórki) i zapiec w piekarniku przez 30-60 min w temp. 1800C.
Sos: śmietanka, mleko kwaśne, cukier, cukier waniliowy.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. TO JEST PYSZNE!;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, to jest pyszne. To mój przysmak z dzieciństwa - chociaż my gotujemy ryż na mleku:).

    Ale bym tego ryżu zjadła - coś czuję, że szybko pojawi się na naszym stole:).

    Ania A.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj zrobiłam, dodanie masła rzeczywiście poprawia smak:)
    A może dodacie z Klaudią jakieś przepisy na "zdrowsze" wypieki świąteczne?;) MZ

    OdpowiedzUsuń
  4. Trzeba się cieszyć radować że inni ludzie - czynią dużo dobrego - nawet w przygotowywaniu -pieczeniu ciast -czy innych dań -poprawiających nastrój -Samo patrzenie - to radość - -Nawet gdy sam mam tylko fotografię i przepis do czytania -niech inni się delektują - smakiem ,takich cudów kulinarnych -Pozdrawiam Serdecznie -Andrzej .

    OdpowiedzUsuń