Jabłka (1–1,5 na osobę) wymieszać
z cukrem i cynamonem (lub jabłka prażone w słoiku).
50-70g ryżu na osobę moczyć przez 3-4
godziny, następnie kilka razy wypłukać, wrzucić na posoloną wrzącą wodę (dużo)
z 2 łyżkami oleju. Po 15 min sprawdzić i jeśli jest miękki (ale nie może być rozgotowany) to przecedzić i wymieszać z masłem. Układać warstwowo na blaszce wysmarowanej olejem: ryż, jabłka,
masło (wiórki) i zapiec w piekarniku przez 30-60 min w temp. 1800C.
Sos: śmietanka, mleko kwaśne, cukier,
cukier waniliowy.
Smacznego!
TO JEST PYSZNE!;)
OdpowiedzUsuńTak, to jest pyszne. To mój przysmak z dzieciństwa - chociaż my gotujemy ryż na mleku:).
OdpowiedzUsuńAle bym tego ryżu zjadła - coś czuję, że szybko pojawi się na naszym stole:).
Ania A.
Wczoraj zrobiłam, dodanie masła rzeczywiście poprawia smak:)
OdpowiedzUsuńA może dodacie z Klaudią jakieś przepisy na "zdrowsze" wypieki świąteczne?;) MZ
Trzeba się cieszyć radować że inni ludzie - czynią dużo dobrego - nawet w przygotowywaniu -pieczeniu ciast -czy innych dań -poprawiających nastrój -Samo patrzenie - to radość - -Nawet gdy sam mam tylko fotografię i przepis do czytania -niech inni się delektują - smakiem ,takich cudów kulinarnych -Pozdrawiam Serdecznie -Andrzej .
OdpowiedzUsuńMniam ;3
OdpowiedzUsuń