Kapusta jest znana ze
swych niezwykłych właściwości leczniczych od ponad 4.000 lat. W starożytnym
Rzymie uważano ją za panaceum na wszelkie choroby. Zalecano codzienne
spożywanie surowej kapusty jako środka leczącego choroby nerwowe, uważano ją za
środek czyszczący krew i skórę, odtruwający wątrobę, leczący artretyzm i bóle
głowy. Chroni także przed infekcjami, przeziębieniami, kaszlem, grypą,
stymuluje odporność organizmu i produkcję przeciwciał. Lecznicze właściwości ma
kapusta w każdej postaci: surowa, gotowana, duszona, kiszona, surówki, sok.
Kapusta biała, włoska i czerwona, zwłaszcza surowa lub lekko
sparzona, jest niezwykle cennym pożywieniem, zawiera moc witamin i minerałów,
m.in. siarkę, krzemionkę, magnez, wapń, miedź, jod. Dzięki zawartości
chlorofilu, żelaza, miedzi i magnezu kapusta jest znakomitym środkiem przeciw
anemii, a dzięki zawartości siarki antyseptycznie działa na drogi oddechowe.
(fot.rosliny.urzadzamy.pl)
Kapusta w postaci soku jest korzystna dla żołądka i jelit (dodatek
kminku z majerankiem ułatwia jej trawienie). Kapusta kiszona zawiera dodatkowo
fermenty i enzymy ułatwiające trawienie tłuszczów i błonnika (kiszonej kapusty
nie należy płukać, gdyż niszczymy fermenty mlekowe, silnie dezynfekujące przewód
pokarmowy). Dodanie do kapusty wędlin, mięs, tłuszczów zwierzęcych czyni ją
ciężko strawną.
Kapusta leczy wrzody zewnętrzne i wewnętrzne, przynosi ulgę
w chorobie wrzodowej, nieżytach, zgadze, wrzodziejącym zapaleniu jelit. Regularne
spożywanie kapusty zapobiega zaparciom, działa leczniczo na wątrobę, zmniejsza
podatność zachorowań na raka, obniża poziom cukru w krwi, dlatego powinni ją
spożywać także diabetycy.
Szczególne właściwości mają świeże liście kapusty i
wyciśnięty z nich sok. Działają kojąco, antyseptycznie i leczniczo, usuwając
toksyny ze skóry.
Okłady z wymytych liści (z wyciętymi grubymi nerwami) i
rozgniecionych, by puściły sok leczą rany, oparzenia, odmrożenia, stłuczenia,
wrzody, czyraki, pęcherze, ukąszenia owadów, opryszczkę, półpasiec, nerwobóle,
ból głowy, migreny, działają przeciwzapalnie przy puchnięciu stawów.
Przykładane na klatkę piersiową leczą kaszel, katar,
zapalenie oskrzeli. Przykładane na podbrzusze leczą zapalenie pęcherza, kolkę
nerkową, dolegliwości żołądkowe, jelitowe, wątrobowe, wzmagają wydalanie
płynów. Przykładane na stawy i kończyny leczą reumatyzm, postrzał, rwę
kulszową, gruźlicę stawową i kostną, nerwobóle, żylaki, owrzodzenia. Przykładane
na twarz leczą nerwobóle zębowe i nerwu twarzowego.
Świeży sok z kapusty leczy łupież, oparzenia, odmrożenia,
ukąszenia, trądzik, opryszczkę, liszaje, gangreny, czyraki, martwice, guzy,
nowotwory, hemoroidy, egzemy, rany zaniedbane, katar, grypę, głuchotę.
Często spożywane surówki z kapusty bogatej w sole mineralne
i witaminy i świeży sok kapusty działają podobnie do antybiotyków, zapewniając
wzmocnienie i regulację organizmu oraz odporność na działanie czynników
chorobotwórczych.
A oto jak leczyć dolegliwości i choroby za pomocą kapusty:
Angina. Kilka razy dziennie płukać gardło sokiem świeżej
kapusty z dodatkiem miodu. Płukanie gardła sokiem kapusty działa czyszcząco,
gojąco, zabliźniająco.
Artretyzm . Pić świeży sok z surowej kapusty, jeść kapustę
surową i duszoną. Na miejsca bólu przykładać 3-4 warstwy liści kapusty na 4
godziny w ciągu dnia i całą noc.
Astma chroniczna. Kapustę gotować co najmniej godzinę, do
wywaru dodać miodu; wypijać codziennie 2 szklanki wywaru. Wypijać codziennie 2
szklanki świeżego soku z surowej kapusty. Okładać klatkę piersiową 3-4
warstwami liści kapusty na 4 godziny w ciągu dnia i całą noc.
Astma, zapalenie oskrzeli, katar sienny. Po trzy świeże
liście z kapusty stosować jako okłady na szyję, klatkę piersiową, łopatki
(według lokalizacji bólu) na całą noc i cztery godziny w ciągu dnia. Wypijać
codziennie dwie szklanki świeżego soku z surowej kapusty.
Bezsenność. 3-4 warstwy liści kapusty przyłożyć na noc na
kark i stopy (ułatwi to zasypianie).
Biegunka. Jeść kapustę długo gotowaną i pić wywar po
gotowaniu kapusty. Okładać liśćmi kapusty brzuch przez całą dobę.
Uporczywy ból głowy. Z liści kapusty, najlepiej
włoskiej, wyciąć gruby nerw środkowy, zgnieść liście aż do wystąpienia soku,
okładać 3-4 warstwami liści kapusty czoło, kark, okolice wątroby, dolną część
brzucha na 4 godziny w ciągu dnia i całą noc.
Ból mięśni. Przykładać na miejsca bólu po 3-4 warstwy liści
kapusty na 4 godziny w ciągu dnia i całą noc. Pić świeży sok z surowej kapusty,
jeść kapustę surową i duszoną.
Bóle żołądka i jelit. Jeść kapustę długo gotowaną i pić
wywar po gotowaniu kapusty. Okładać brzuch liśćmi kapusty przez całą dobę. Pić
świeży sok kapusty. Jeść kapustę surową i duszoną.
Choroba serca. Przykładanie miejscowe liści kapusty
zmniejsza przekrwienie i normalizuje krwiobieg. Okład z 3-4 warstw świeżych
liści kapusty pozostawić na kilka godzin.
Choroby skóry. Przemywać świeżym sokiem z surowej kapusty i
przykładać liście kapusty jako kompresy.
Cukrzyca. Wypijać co najmniej po 2 szklanki dziennie
świeżego soku z surowej kapusty (dla smaku można dodać świeżego soku z marchwi)
i spożywać często cebulę.
Czyraki.Przykładać liście kapusty na 2-4 godzin i na całą
noc, aż do eliminacji ropienia. Popijać świeży sok z surowej kapusty i jeść
kapustę surową lub duszoną.
Depresja. Wypijać po 2 szklanki dziennie świeżego soku z
surowej kapusty
Dolegliwości jelit. Pić świeży sok z surowej kapusty, co
najmniej 2 szklanki dziennie. Dla smaku dodać świeżego soku marchwi. Codziennie
rano zjadać porcję kapusty kiszonej.
Dolegliwości nerek - np. kolka nerkowa, zatrzymanie moczu,
kamica dróg moczowych, zapalenia różnego rodza u (doktor Jadwiga Górnicka
podaje, że dolegliwości nerek jest 25 rodzajów). Przykładać liście kapusty na 4
godziny i na całą noc na nerki i pęcherz moczowy.
Dolegliwości nóg. Na noc przykładać 3 warstwy liści kapusty na powierzchnię większą niż objęta dolegliwością (lekko obandażowane). Okłady z liści zmniejszają przekrwienie, aktywizują krwioobieg, ożywiają tkanki, oczyszczają kapilary. Dotyczy to również ciężkich nóg, sinicy skóry.
Głuchota, Wkrapiać do uszu mieszankę soków kapusty i cytryny.
Gruźlica. Delikatne działanie rewulsyjne liści kapusty jest
bardzo korzystne. Przykładać 3-4 liście na miejsce dolegliwe na całą noc.
Popijać 2 szklanki dziennie soku z surowej kapusty.
Grypa - Pić świeży sok z surowej kapusty, co najmniej 3
szklanki dziennie.
Kaszel. Kilka razy dziennie płukać gardło sokiem z surowej
kapusty z dodatkiem miodu. Stosować sok z kapusty z dodatkiem świeżego soku z
czarnej rzepy i kilku kropel cytryny, osłodzony miodem (lub cukrem).
Katar sienny, nieżyt alergiczny sezonowy. Kapustę gotować co najmniej godzinę, do wywaru
dodać miodu; wypijać codziennie 2 szklanki wywaru. Wypijać codziennie 2
szklanki świeżego soku z surowej kapusty.
Łojotok. Popijać świeży sok z surowej kapusty.
Marskość wątroby. Rozbić liście kapusty i zrobić z nich
okład na wątrobę; pozostawić na całą noc otulone ciepłym kocykiem. Popijać
świeży sok z surowej kapusty.
Maseczka kosmetyczna. Przykładanie liści kapusty ożywia
tkanki, absorbuje nieczystości i skupiska tłuszczu z tkanki podskórnej,
regeneruje i oczyszcza skórę, poprawia krwioobieg. Podobnie działa brzoskwinia,
ogórek, truskawka.
Menstruacje bolesne. Przykładać liście kapusty do dolnej
części brzucha na 2-3 godziny.
Migreny, uporczywy ból głowy. Przyłożyć na czoło, kark (w
miejscach bolesnych głowy), oraz na okolice wątroby i dolną część brzucha po 3
warstwy liści kapusty, na 4 godziny w ciągu dnia lub całą noc.
Nerwobóle – zębowy, twarzowy, reumatyczny. Na zbolałe
miejsca przyłożyć 3 warstwy liści kapusty, na 4 godziny i całą noc.
Przykładanie liści na przebiegu bolesnego nerwu uspakaja stopniowo ból. Liści
nie ogrzewać.
Oczyszczanie skóry. Przykładanie liści kapusty ożywia
tkanki, absorbuje nieczystości i skupiska tłuszczu z tkanki podskórnej,
regeneruje i oczyszcza skórę, poprawia krwioobieg. Podobnie działa brzoskwinia,
ogórek, truskawka.
Odmłodzenie. Popijać sok, jeść surówkę i kiszoną kapustę.
Odmrożenia. Przemywać powierzchnię odmrożenia w ciepłym
wywarze z zielonej kapusty. Przykładać liście kapusty.
Oparzenia. Kompresy ze zmiażdżonych liści kapusty, tartej
marchwi, także świeżej skrobi ziemniaczanej.
Przemęczenie. Wypijać 2 szklanki świeżego soku z surowej
kapusty dziennie. Dbać o przemianę materii, prawidłowo zestawiać produkty
spożywcze, unikać denerwowania. Wypijać raz dziennie koktajl ze świeżego soku z
kapusty, cytryny, natki pietruszki, jabłka, dodać szczyptę przypraw
trawiennych.
Trądzik. Przemywać świeżym sokiem z surowej kapusty, okładać
liśćmi kapusty na 4 godziny w ciągu dnia. Na noc przykładać liście kapusty a
rano zmywać świeżym sokiem z surowej kapusty. Codziennie pić świeży sok z
surowej kapusty, jeść kapustę surową i duszoną.
Udar słoneczny. Co 4 godziny z przerwą 2-3 godzin przykładać
po 3-4 warstwy liści kapusty na głowę i kark.
Ukąszenia owadów. Masować skórę zgniecionym liściem kapusty
i stosować liście kapusty jako opatrunek. (Stosuje się również: cebulę,
czosnek, por, szałwię, lawendę, natkę pietruszki i inne rośliny zawierające
olejki eteryczne).
Autor: W. E. Kostkowski - vismaya-maitreya.pl/
Źródło: tutaj.
Jak zrobić domowy sok z kapusty (świeży lub kiszony)?
Zaopatrz się w białą kapustę - wybrać taką, która jest
najtwardsza. Jedna szklanka soku to ćwierć kilo kapusty. Odkrawamy kawałek (ok.
ćwierć kilo) kapusty i kroimy ją „jak bądź” na drobniejsze kawałki, usuwając
głąba. Głąba zjadamy na surowo, bardzo dokładnie przeżuwając – samo zdrowie. Wrzucamy
kawałki kapusty do blendera/miksera i dodajemy szklankę wody (kranowej
przegotowanej lub filtrowanej albo mineralnej niegazowanej), zimnej lub o
temperaturze pokojowej.
Jeśli zamierzamy nasz sok kisić można użyć od
razu podwójnej porcji (ok. pół kilo kapusty i 2 szklanki wody), jeśli
zaś będziemy pić go na świeżo, to najlepiej jest robić pojedyncze porcje. Do
kapusty przeznaczonej do kiszenia można dodać odrobinę (1/2-1 łyżeczki) soli
kamiennej lub himalajskiej do smaku.
Następnie miksujemy zawartość, ale nie na całkowity mus,
lecz muszą być jeszcze drobinki kapusty widoczne do odróżnienia gołym okiem.
Przeciętnie zajmie to 1,5-2 minut pracy blendera na najwyższych obrotach.
Otrzymujemy kapuścianą papkę, którą:
– od razu przecedzamy przez sitko (można wyłożyć je
pieluszką lub gazą) i pijemy sok na świeżo (ma smak kalarepki, dla poprawienia
smaku można dodać nieco soku z jabłek lub marchewki), albo
– przekładamy do wyparzonego wrzątkiem słoika, który
zakręcamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej na minimum 72 godziny (można i
dłużej, nawet do dwóch tygodni, nic się nie stanie). Po zakręceniu słoika
pozostaje tylko czekać aż się samo ukisi, nic nie musimy więcej robić. Podwójną
porcję kapusty mieści idealnie litrowy słoik typu twist.
Z takiego słoika po ukiszeniu odsączamy przez sitko sok,
którego wyjdą nam dwie szklanki: smacznego i super zdrowego soku.
Źródło: akademiawitalnosci.pl oraz tutaj.
Potwierdzam. :-) Właśnie ostatnio jadłam kapuściankę na oczyszczenie organizmu. Polecam! :-)
OdpowiedzUsuńdzieki Ala za tą kapuste!! właśnie sprawdzam jej właściwości/zastosowanie przy oparzeniu.... o 23.55 wyjmując ostatni pasteryzowany słoik z sałatką na zime, oparzyłam sobie paluszka..... oj jak piecze, ale stłukłam liścia kapusty i okładam i czuć tak kapuścianie :) i ulgowo... oby do zaśnięcia ;) DOBRANOC
OdpowiedzUsuńściskam serdecznie
Agnieszka S. z M
Kapusta jest świetna na wrzody żołądka. Bardzo łagodzi stan zapalny, żadne preparaty apteczny się jej nie równają. Trzeba zjeść świeżo przygotowaną papkę kapuścianą i człowiek cierpiący się czuje jakby dostał nowy żołądek
OdpowiedzUsuń(mam to sprawdzone i potwierdzone) ^
UsuńNajlepsza na wrzody żołądka jest dieta Ewy Dąbrowskiej. Ja wyleczyłam się nią całkowicie. Od pięciu lat nie pamiętam co to są wrzody, a wcześniej bardzo mi dokuczały. Polecam!
UsuńAle kapusta wchodzi w skład diety Dąbrowskiej;) więc można połączyć siły
UsuńTo prawda:) Kapusta i dieta nie wykluczają się... Jednak dieta Ewy Dąbrowskiej działa całościowo, głęboko, na poziome komórek. Dlatego polecam właśnie tę dietę, jeśli ktoś chce się rozprawić raz na zawsze z wrzodami (nic nie ujmując kapuście...;) W ogóle jestem fanką warzyw i owoców pod wszelkimi postaciami. A że mają dodatkowo właściwości lecznicze, to tym lepiej. Jak to Pan Bóg mądrze wszystko wymyślił, stwarzając naturę;)
UsuńTak dostępna a tak nieznana. Nie spodziewałam się, że tyle ma dobroczynnego działania
OdpowiedzUsuń