Potrzebujemy jedynie 1/2 kg arbuza (najlepiej wyjętego z lodówki), 1 łyżkę cukru (proponuję cukier brzozowy ksylitol) i 1 łyżkę soku z cytryny. Arbuza obieramy ze skóry, usuwamy pestki, miąższ wkładamy do blendera, dodajemy cukier i sok z cytryny,
miksujemy. Rozlewamy do szklanek (kielichów), ozdabiamy miętą i... chłodzimy się;) Dla smakoszy soków owocowych własnej roboty, proponuję także następujące zestawienia:
(fot.kobieta.pl)
W upalne dni, używać wody z lodówki lub lodu.
Napój zdrowia
Składniki: 1 pęczek natki pietruszki (lub kilka liścia
selera naciowego), 1 pomarańcza, 1 cytryna, miód (cukier) do smaku (ok. 2
łyżki), 1 litr
wody.
Wykonanie: składniki zmiksować na najwyższych obrotach
w blenderze z niewielka ilością wody (ok. 30 sekund). Dodać pozostałą część
wody i wymieszać na mniejszych obrotach.
Napój młodości
Składniki: 100
g korzenia selera, 2 jabłka, 1 cytryna, 1 łodyga selera
naciowego, miód lub cukier do smaku (ok. 2 łyżki), 1 litr wody.
Wykonanie: składniki zmiksować z miodem (cukrem) i
niewielką ilością wody w blenderze na wysokich obrotach (ok. 1 minuty).
Dodać pozostałą wodę i wymieszać na niższych obrotach.
Owocowy raj
Składniki: 1 jabłko, 1 banan, 1 pomarańcza, 1 cytryna, 1 łyżka miodu lub cukru
(jeśli ktoś woli słodszy sok to 2 łyżki), ok. 1 litra wody.
Wykonanie: owoce z miodem zmiksować na najwyższych obrotach w blenderze z ok.
100 ml wody (ok. 30 sekund). dodać pozostałą część wody i wymieszać na
mniejszych obrotach.
Bomba witaminowa
Składniki: pęczek natki pietruszki, 1 pomarańcza, 1/2 cytryny, miód lub
cukier do smaku,1 litr wody
Wykonanie: owoce z pietruszką, miodem (cukrem) i niewielka ilością wody
zmiksować w blenderze na wysokich obrotach (ok. 1 minut). Dodać pozostałą wodę
i wymieszać na niższych obrotach.
Napój mleczny z mango
Składniki: 1/4 szklanki miąższu z mango, 1/2 szklanki pełnego mleka, 1/4
szklanki jogurtu, szczypta kardamonu.
Wykonanie: wszystkie składniki oprócz kardamonu zmiksować na średnich obrotach
(ok. 5-6 sekund), doprawić kardamonem i wymieszać na niskich obrotach (3-
sekundy). W lecie można wstawić do lodówki i podawać schłodzone.
Owocowe przebudzenie
Składniki: 1 marchew, 1 jabłko, 1 banan, 1 cytryna bez pestek, miód lub cukier
do smaku, 500 ml wody.
Wykonanie: owoce z miodem (cukrem) i niewielką ilością wody zmiksować w
blenderze na wysokich obrotach (ok. 1 minut). Dodać pozostałą wodę i
wymieszać na niższych obrotach.
Samo zdrowie
Składniki: 160 g
marchwi, 40 g
ogórka, 40 g
zielonej papryki, 1 cytryna, miód (cukier) do smaku (ok. 2 łyżki), 1 litr wody.
Wykonanie: składniki zmiksować z miodem (cukrem) i niewielką ilością
wody w blenderze na wysokich obrotach (ok. 1 minuty). Dodać pozostałą
wodę i wymieszać na niższych obrotach.
Napój bananowy
Składniki: 2 banany, 150 ml jogurtu naturalnego, 250 ml mleka, miód (cukier) do
smaku.
Wykonanie: wszystkie składniki zmiksować w blenderze (ok. 30s).
Cytrusowa fantazja
Składniki: 2 pomarańcze, 1 cytryna, miód (cukier) do smaku (ok. 2 łyżki), 1 litr wody.
Wykonanie: wszystkie składniki zmiksować w blenderze (ok. 30s) na wysokich
obrotach. Dodać wodę i wymieszać na niższych obrotach.
Mleczko malinowo-truskawkowe
Składniki: 100 g
malin, 100 g
truskawek, 1/2 l mleka, ok. 3 łyżki miodu (cukru), cukier waniliowy (ale nie
wanilinowy). (Owoce mogą być mrożone).
Wykonanie: wszystkie składniki zmiksować w blenderze (ok. 50 s).
Nektar bananowy
Składniki: 2 banany, 1 cytryna, 1
litr wody
Wykonanie: banany i cytrynę zmiksować na wysokich obrotach (30 s).
Uzupełnić woda i wymieszać.
Letnie orzeźwienie
Składniki: kilka listków mięty, 2 jabłka, sok z 2 cytryn, miód lub cukier do
smaku (ok. 2 łyżki), 1 litr
wody.
Wykonanie: wszystkie składniki zmiksować z niewielka ilością wody (1
minuta) na wysokich obrotach. Uzupełnić wodą i wymieszać.
Sok grejpfrutowo-jabłkowy
Składniki: 1 grejpfrut, 1 jabłko, miód (cukier) do smaku
(ok. 2-3 łyżki), ok. 1 litr
wody.
Wykonanie: wszystkie składniki zmiksować z niewielka ilością wody (1
minuta) na wysokich obrotach. Uzupełnić wodą i wymieszać.
Właśnie po śniadaniu arbuzowym otwieram Twój blog i jaka miła niespodzianka:)
OdpowiedzUsuńJa kroję schłodzonego arbuza w kostki, skrapiam sokiem z cytryny, posypuję miętą i to są moje śniadania w te upały, podobnie robię z melonem, czasem dodaję inne owoce. Też przeszłam teraz na dietę Ewy Dąbrowskiej i chyba łatwiej mi znieść te upały. (schładza organizm)...
Pozdrawiam:) et
et dziękuję za pozdrowienia i odwiedziny. Ostatnio milczałaś długo, dlatego juz od jakiegoś czasu zastanawiałam się co u Ciebie;) Miło, bardzo miło, że wciąż tu jesteś;) Wszystkiego dobrego
Usuń
UsuńJestem, jestem, Alu... Może tylko z niewielkimi przerwami i może trochę bardziej milcząca, jak to śpiewała kiedyś Ewa Demarczyk... Ale zaglądam stale do tego zakątka;)
PS. Chciałam się jeszcze podzielić skutecznym i pełnym wdzięku sposobem na ochłodę... W sobotę na ślubie moich przyjaciół goście weselni otrzymali w prezencie śliczne wachlarze, które okazały się potem niezwykle przydatne w dusznym kościele. I chyba ten niewielki, trochę zapomniany a jakże kobiecy przedmiot zagości już na stałe w mojej torebce...;)
Pyszne soki już mamy, piękny i ciepły wieczór też mamy;),
OdpowiedzUsuńno to ja dorzucę jeszcze to:
https://youtu.be/mJ_fkw5j-t0
Dobrej nocy;)
aga;)
Super przepisy :) dzięki Ala, że nas tak pięknie chłodzisz!! tylko małe pytanie czy ręcznym blenderem też mogę je wszystkie robić??
UsuńI dzięki aga:) za piękną muzyczkę, szkoda, że tak sobie w lekko chłodnym pokoju leżąc nie mogę popijać powyższych soczków, mam tylko chłodny kompocik z rabarbaru i jabłka plus kilka kropli cytryny :) polecam ;)
Agnieszka z M.
Aga, muzyka super (jak każda od Ciebie). Dziękuję.
UsuńAgnieszka, jasne, że soczki można zrobić blenderem.
Pozdrawiam Was... (i tu miało paść słowo: ciepło;), ale przy tych upałach nie wiem czy wskazane jest go używać;). A zatem po prostu Was pozdrawiam