piątek, 14 sierpnia 2015

Orzeźwiający napój arbuzowy

Tak wiele za tak niewiele. Podczas fali upałów, która zalewa nas już od dłuższego czasu, napój arbuzowy odgrywa ważną rolę w schładzaniu organizmu od wewnątrz i przynosi oczekiwane orzeźwienie.

Potrzebujemy jedynie 1/2 kg arbuza (najlepiej wyjętego z lodówki), 1 łyżkę cukru (proponuję cukier brzozowy ksylitol) i 1 łyżkę soku z cytryny. Arbuza obieramy ze skóry, usuwamy pestki, miąższ wkładamy do blendera, dodajemy cukier i sok z cytryny, miksujemy. Rozlewamy do szklanek (kielichów), ozdabiamy miętą i... chłodzimy się;) Dla smakoszy soków owocowych własnej roboty, proponuję także następujące zestawienia:
(fot.kobieta.pl)


W upalne dni, używać wody z lodówki lub lodu.

Napój zdrowia 

Składniki: 1 pęczek natki pietruszki (lub kilka liścia selera naciowego), 1 pomarańcza, 1 cytryna, miód (cukier) do smaku (ok. 2 łyżki), 1 litr wody.
Wykonanie: składniki zmiksować na najwyższych obrotach w blenderze z niewielka ilością wody (ok. 30 sekund). Dodać pozostałą część wody i wymieszać na mniejszych obrotach.

Napój młodości

Składniki: 100 g korzenia selera, 2 jabłka, 1 cytryna, 1 łodyga selera naciowego, miód lub cukier do smaku (ok. 2 łyżki), 1 litr wody.
Wykonanie: składniki zmiksować z miodem (cukrem) i niewielką ilością wody w blenderze na wysokich obrotach (ok. 1 minuty). Dodać pozostałą wodę i wymieszać na niższych obrotach.


Owocowy raj 

Składniki: 1 jabłko, 1 banan, 1 pomarańcza, 1 cytryna, 1 łyżka miodu lub cukru (jeśli ktoś woli słodszy sok to 2 łyżki), ok. 1 litra wody.
Wykonanie: owoce z miodem zmiksować na najwyższych obrotach w blenderze z ok. 100 ml wody (ok. 30 sekund). dodać pozostałą część wody i wymieszać na mniejszych obrotach.


Bomba witaminowa

Składniki: pęczek natki pietruszki, 1 pomarańcza, 1/2 cytryny, miód lub cukier do smaku,1 litr wody
Wykonanie: owoce z pietruszką, miodem (cukrem) i niewielka ilością wody zmiksować w blenderze na wysokich obrotach (ok. 1 minut). Dodać pozostałą wodę i wymieszać na niższych obrotach.


Napój mleczny z mango

Składniki: 1/4 szklanki miąższu z mango, 1/2 szklanki pełnego mleka, 1/4 szklanki jogurtu, szczypta kardamonu.
Wykonanie: wszystkie składniki oprócz kardamonu zmiksować na średnich obrotach (ok. 5-6 sekund), doprawić kardamonem i wymieszać na niskich obrotach (3- sekundy). W lecie można wstawić do lodówki i podawać schłodzone.


Owocowe przebudzenie

Składniki: 1 marchew, 1 jabłko, 1 banan, 1 cytryna bez pestek, miód lub cukier do smaku, 500 ml wody.
Wykonanie: owoce z miodem (cukrem) i niewielką ilością wody zmiksować w blenderze na wysokich obrotach (ok. 1 minut). Dodać pozostałą wodę i wymieszać na niższych obrotach.


Samo zdrowie

Składniki: 160 g marchwi, 40 g ogórka, 40 g zielonej papryki, 1 cytryna, miód (cukier) do smaku (ok. 2 łyżki), 1 litr wody.
Wykonanie: składniki zmiksować z miodem (cukrem) i niewielką ilością wody w blenderze na wysokich obrotach (ok. 1 minuty). Dodać pozostałą wodę i wymieszać na niższych obrotach.


Napój bananowy

Składniki: 2 banany, 150 ml jogurtu naturalnego, 250 ml mleka, miód (cukier) do smaku.
Wykonanie: wszystkie składniki zmiksować w blenderze (ok. 30s).


Cytrusowa fantazja

Składniki: 2 pomarańcze, 1 cytryna, miód (cukier) do smaku (ok. 2 łyżki), 1 litr wody.
Wykonanie: wszystkie składniki zmiksować w blenderze (ok. 30s) na wysokich obrotach. Dodać wodę i wymieszać na niższych obrotach.


Mleczko malinowo-truskawkowe

Składniki: 100 g malin, 100 g truskawek, 1/2 l mleka, ok. 3 łyżki miodu (cukru), cukier waniliowy (ale nie wanilinowy). (Owoce mogą być mrożone).
Wykonanie: wszystkie składniki zmiksować w blenderze (ok. 50 s).


Nektar bananowy

Składniki: 2 banany, 1 cytryna, 1 litr wody
Wykonanie: banany i cytrynę zmiksować na wysokich obrotach (30 s). Uzupełnić woda i wymieszać.


Letnie orzeźwienie

Składniki: kilka listków mięty, 2 jabłka, sok z 2 cytryn, miód lub cukier do smaku (ok. 2 łyżki), 1 litr wody.
Wykonanie: wszystkie składniki zmiksować z niewielka ilością wody (1 minuta) na wysokich obrotach. Uzupełnić wodą i wymieszać.


Sok grejpfrutowo-jabłkowy

Składniki: 1 grejpfrut, 1 jabłko, miód (cukier) do smaku (ok. 2-3 łyżki), ok. 1 litr wody.
Wykonanie: wszystkie składniki zmiksować z niewielka ilością wody (1 minuta) na wysokich obrotach. Uzupełnić wodą i wymieszać.




6 komentarzy:

  1. Właśnie po śniadaniu arbuzowym otwieram Twój blog i jaka miła niespodzianka:)
    Ja kroję schłodzonego arbuza w kostki, skrapiam sokiem z cytryny, posypuję miętą i to są moje śniadania w te upały, podobnie robię z melonem, czasem dodaję inne owoce. Też przeszłam teraz na dietę Ewy Dąbrowskiej i chyba łatwiej mi znieść te upały. (schładza organizm)...

    Pozdrawiam:) et

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. et dziękuję za pozdrowienia i odwiedziny. Ostatnio milczałaś długo, dlatego juz od jakiegoś czasu zastanawiałam się co u Ciebie;) Miło, bardzo miło, że wciąż tu jesteś;) Wszystkiego dobrego

      Usuń

    2. Jestem, jestem, Alu... Może tylko z niewielkimi przerwami i może trochę bardziej milcząca, jak to śpiewała kiedyś Ewa Demarczyk... Ale zaglądam stale do tego zakątka;)

      PS. Chciałam się jeszcze podzielić skutecznym i pełnym wdzięku sposobem na ochłodę... W sobotę na ślubie moich przyjaciół goście weselni otrzymali w prezencie śliczne wachlarze, które okazały się potem niezwykle przydatne w dusznym kościele. I chyba ten niewielki, trochę zapomniany a jakże kobiecy przedmiot zagości już na stałe w mojej torebce...;)

      Usuń
  2. Pyszne soki już mamy, piękny i ciepły wieczór też mamy;),
    no to ja dorzucę jeszcze to:
    https://youtu.be/mJ_fkw5j-t0

    Dobrej nocy;)
    aga;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super przepisy :) dzięki Ala, że nas tak pięknie chłodzisz!! tylko małe pytanie czy ręcznym blenderem też mogę je wszystkie robić??

      I dzięki aga:) za piękną muzyczkę, szkoda, że tak sobie w lekko chłodnym pokoju leżąc nie mogę popijać powyższych soczków, mam tylko chłodny kompocik z rabarbaru i jabłka plus kilka kropli cytryny :) polecam ;)
      Agnieszka z M.

      Usuń
    2. Aga, muzyka super (jak każda od Ciebie). Dziękuję.

      Agnieszka, jasne, że soczki można zrobić blenderem.

      Pozdrawiam Was... (i tu miało paść słowo: ciepło;), ale przy tych upałach nie wiem czy wskazane jest go używać;). A zatem po prostu Was pozdrawiam

      Usuń