sobota, 5 lipca 2014

Taki dżemik chce się jeść

(fot. pl.depositphotos.com)
Sezon owocowy w pełni, domyślam się zatem, że dużo się w tej kwestii u Was dzieje. U mnie dzisiaj dżemowo i konfiturowo. Czerwona porzeczka to owoc za którym nie przepadam jeśli chodzi o spożycie na surowo, ale skoro jest jej obficie na krzakach, to szkoda zmarnować i koniecznie trzeba coś z niej zrobić. W tym roku postawiłyśmy z moją siostrą na dżemik. Okazał się pierwszorzędny! Dlatego podaję szybki i łatwy przepis na taki właśnie dżemik (oczywiście może być z dowolnych owoców) i zachęcam do działania. Dżemy sklepowe z przeróżnymi sztucznymi dodatkami - konserwantami, wzmacniaczami smaku, zapachu, koloru, etc. - nijak się mają do wytworów własnej roboty.

(fot. archiwum własne)
 2 kg owoców przygotować do przetworzenia
i rozdrobnić na gładką masę (mikser, blender, termomix). Dodać 1 kg cukru oraz 1 opakowanie mieszaniny żelującej (my mamy sprawdzoną, dobrze żelującą i czystą chemicznie pektynę do wyrobu dżemów niskocukrowych, która nadaje im świetną konsystencję - na zdjęciu). Całość gotować przez 15 min, a następnie przełożyć do wygotowanych słoiczków (pod koniec gotowania można dodać niewielką ilość całych owoców). Zakręcić, odwrócić do góry dniem, pozostawić do ostygnięcia. Jeśli miałybyście obawy, by przetwory nie sfermentowały, można je dodatkowo zapasteryzować.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Zrobiłyśmy z Klaudią jeszcze dżemik malinowy. Jest wspaniały;)
    Z 2 kg owoców wychodzi 10 słoiczków dżemu o pojemności 300 ml.
    Polecam raz jeszcze;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Alu pomimo iż pora poobiednia zrobiłam się głodna czytając o tych wyśmienitych dżemikach. Zjadłabym z przyjemnością;) Jestem zachęcona w 100% do produkcji dżemów własnej roboty. Marysia

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajnie, ze "Kącik kulinarny" odżył. Tak dawno nie było tam wpisu - ostatni raz 2 lutego!!! ;) Dżemik pychotka tez robię w podobny sposób

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiśnie robię naturalnie- zrywam, dryluję, zasypuję cukrem, sok do butelek, a owoce jeszcze smażę z cukrem - można pasteryzować. Są pycha ! MG

    OdpowiedzUsuń