W ubiegłą sobotę będąc w odwiedzinach u Darii, zostałam poczęstowana czymś, czego smak pamiętam do tej pory - wyśmienitym tiramisu! Cały tydzień męczyłam Darię, by na swoim blogu Sztuka mieszka w kuchni podała przepis na ten smakołyk. I oto jest! - Tiramisu spod znaku złota i agatu. "Wypróbowałam w życiu wiele przepisów na tiramisu, a
ten który tutaj zaprezentuję jest wypadkowa ich wszystkich i wydaje mi się, że
dzięki tym wielokrotnym doświadczeniom, udało mi się uzyskać idealny balans pomiędzy
słodyczą mascarpone, kawowym aromatem biszkoptów i goryczką kakao" - pisze
Daria.
Drogie Panie! Czy może być lepszy deser na ten wyjątkowy
dzień tygodnia jakim jest niedziela? Wypróbujcie;)
A oto przepis z bloga Darii:
Składniki: *250 g serka mascarpone * 100 g brązowego cukru * trzy
jajka * duża filiżanka mocnej kawy * 4 łyżki amaretto * opakowanie
podłużnych biszkoptów "Lady fingers" (pomarańczowe w kropeczki) *
kakao do posypania
Sposób przyrządzania:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka ubijać z połową cukru, aż do momentu, kiedy masa stanie się puszysta i biała, połączyć z serkiem mascarpone. W osobnym naczyniu ubić sztywną pianę z białek z cukrem. Delikatnie połączyć z masą żółtkowo -serową (łyżką, nie mikserem).
Do miseczki wlać ostudzoną kawę, dodać amaretto.
Przygotować cztery pucharki, do każdego na dno nałożyć łyżką porcję kremu. Następnie brać po jednym biszkopcie, albo po połówce, zależy jak szerokie mamy naczynie, szybko zanurzyć w kawie z amaretto i układać na kremie. Przykryć kolejną warstwą kremu i tak do wykończenia składników. Na koniec posypać kakao (przez siteczko drobne) i wstawić do lodówki, do schłodzenia.
Wygląda smakowicie! Zdjęcia przepiękne!
OdpowiedzUsuńNiebawem będę miała gości. Zastanawiałam się, co mogłabym im zrobić do kawy. To doskonalą podpowiedź. Musze zakupić tylko ładne szklaneczki lub puchary;)
OdpowiedzUsuń