poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Jabłka obsypane owsianym złotem

Jabłka obsypane owsianym złotem to kolejna apetyczna i zdrowa propozycja autorki bloga Sztuka mieszka w kuchni. Jeden z Jej wcześniejszych przepisów - na Ambrozję zwaną zapiekaną owsianką z brzoskwiniami i jabłkami (TUTAJ) - wypróbowała wczoraj moja siostra Klaudia. Danie było przepyszne i rozeszło się wśród gości błyskawicznie.

A oto przepis na Jabłka obsypane owsianym zlotem: 
Składniki: 3 średnie jabłka, około 1, 5 szklanki płatków owsianych, 1/4 szklanki wiórków kokosowych, 1 jajko, szklanka mąki pełnoziarnistej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szklanka wody gazowanej, 3 łyżki miodu, łyżeczka cynamonu,  łyżeczka kakao, olej, jogurt naturalny, cukier lub miód do jogurtu.

Sposób przyrządzenia: Płatki wysypujemy do miski i mieszamy z wiórkami kokosowymi. Jajko, mąkę proszek, wodę, miód (musi mieć płynną konsystencję), cynamon i kakao mieszamy ze sobą, aż ciasto będzie gładkie. Jabłka obieramy i kroimy na plastry, około 1 centymetrowe. Nabijając na widelec obtaczamy je najpierw w cieście, potem w płatkach owsianych. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy, aż płatki będę złote z obydwu stron. Musimy je położyć następnie na ręczniku papierowym, żeby nadmiar tłuszczu się wchłonął i nie przeszkadzał później w smaku. Podajemy z jogurtem wymieszanym z miodem, lub cukrem, w proporcjach wedle uznania .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz