A oto przepis na Jabłka obsypane owsianym zlotem:
Składniki: 3 średnie jabłka, około 1, 5 szklanki płatków owsianych, 1/4 szklanki wiórków kokosowych, 1 jajko, szklanka mąki pełnoziarnistej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szklanka wody gazowanej, 3 łyżki miodu, łyżeczka cynamonu, łyżeczka kakao, olej, jogurt naturalny, cukier lub miód do jogurtu.
Składniki: 3 średnie jabłka, około 1, 5 szklanki płatków owsianych, 1/4 szklanki wiórków kokosowych, 1 jajko, szklanka mąki pełnoziarnistej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szklanka wody gazowanej, 3 łyżki miodu, łyżeczka cynamonu, łyżeczka kakao, olej, jogurt naturalny, cukier lub miód do jogurtu.
Sposób przyrządzenia: Płatki wysypujemy do miski i mieszamy z wiórkami kokosowymi.
Jajko, mąkę proszek, wodę, miód (musi mieć płynną konsystencję), cynamon i
kakao mieszamy ze sobą, aż ciasto będzie gładkie. Jabłka obieramy i kroimy na plastry, około 1 centymetrowe. Nabijając na widelec
obtaczamy je najpierw w cieście, potem w płatkach owsianych. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy, aż płatki będę złote z obydwu stron.
Musimy je położyć następnie na ręczniku papierowym, żeby nadmiar tłuszczu się
wchłonął i nie przeszkadzał później w smaku. Podajemy z jogurtem wymieszanym z
miodem, lub cukrem, w proporcjach wedle uznania .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz