czwartek, 2 lipca 2015

Dżemikowy sezon

Sezon owocowy trwa, dlatego też kolejny dzień minął pod hasłem: przetwory. Dzisiaj w centrum zainteresowania były niskosłodzone dżemiki z truskawek i malin. Przepis łatwy i szybki w wykonaniu:

1 kg owoców rozdrobnić na gładką masę, dodać 0,5 kg cukru i pół opakowania pektyny (naturalna alternatywa dla chemicznych substancji zelujących), a następnie gotować przez 20 minut. Przenieść do słoiczków (wcześniej wyparzonych lub  przetartych spirytusem), zakręcić i odstawić na wieczku do ostudzenia (nie trzeba dodatkowo pasteryzować). Dżemiki są wyborne;)
(fot.ciasteczkolandia.blox.pl)

2 komentarze:

  1. świetne są te wasza dżemiki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile słoiczków dżemu wychodzi z podanych proporcji?

    OdpowiedzUsuń