czwartek, 8 listopada 2012

Wzmacnianie odporności - Mikstura miodowa

Odporność organizmu to zdolność do przeciwstawiania się atakowi różnego rodzaju patogenów - wirusów, bakterii i innych pasożytów. Warto zatem o nią dbać i ją wzmacniać. Nie krótkofalowo, np. gdy nasz organizm jest już zainfekowany (wtedy najczęściej sięga się po różne suplementy wzmacniające odporność), ale permanentnie, systematycznie, każdego dnia. Dzisiaj chciałabym zaproponować szybką i smaczną miksturkę, która spożywana codziennie może uchronić nas przed atakiem niejednej anginy, grypy czy innej choroby - miksturę miodową.

Najlepiej przygotować ją wieczorem rozpuszczając łyżeczkę miodu w letniej wodzie (pól szklanki) i pozostawić na noc. Rano wypić na czczo. Taki miód ma nawet do 300 razy mocniejsze właściwości zdrowotne niż zwykły miód (najmocniejsze ma miód spadziowy). Dodanie wyciśniętego soku z cytryny wspomaga jego działanie.


Miód pszczeli jest jednym z najzdrowszych darów natury. W zależności od tego, z jakich kwiatów jest zbierany, można podzielić na kilkanaście rodzajów, np. mniszkowy, rzepakowy, nawłociowy, lipowy, malinowy, akacjowy, wielokwiatowy, gryczany, wrzosowy. Są to miody nektarowe. Oprócz tego znany jest miód spadziowy, który zbierany jest przez pszczoły z wydzielin pasożytujących na liściach drzew owadów - mszyc lub czerwców - zmieszanych z wyciekającym (na skutek nakłucia owadów) sokiem komórkowym. 

Miód jest polecany ze względu na dużą zawartość minerałów, aminokwasów i witamin. Znajdziemy w nim witaminy A, B, B, C, PP , mikroelementy - fosfor, potas, żelazo, magnez, wapń, kwasy organiczne i białka. Miód ma działanie podobne jak antybiotyk – hamuje rozwój drobnoustrojów, w przeciwieństwie jednak do antybiotyku niszczącego odporność i wyjaławiającego organizm, miód ją wzmacnia. Ten drogocenny nektar koi również nerwy, wzmaga prace umysłową, chroni przed stresem, ma zastosowanie w leczeniu dróg oddechowych, układu krążenia, układu pokarmowego, wątroby i układu nerwowego, działa przeciwzapalnie. Picie na czczo wody z miodem i cytryną podnosi odporność i pomaga w walce z cellulitem. 

 Należy pamiętać, by kupować dobry miód, najlepiej od sprawdzonego pszczelarza. Nie polecam globalnych firm pszczelarskich, które sprowadzają miody z różnych części świata. Nie polecam popularnych miodów słowackich oraz chińskich. Nie polecałabym też kupować miód w hipermarketach.

______________________

Inne propozycje z Kącika zdrowia Dzielnych Niewiast:
Grypa- szczepić się czy nie szczepić? TUTAJ

Kwas kaprylowy, czyli jak skutecznie odgrzybić organizm TUTAJ
Olej arganowy - nieocenione źródło zdrowia, piękna, młodości... TUTAJ
Czystek - skuteczna ochrona twojej odporności przez 365 dni w roku TUTAJ
Betulina, czyli zdrowie z brzozy TUTAJ
Kiełki nasion - pokarm życia TUTAJ
Niezwykłe właściwości alg morskich TUTAJ
Likopen skuteczny w walce z rakiem! TUTAJ
Drożdże piwne - naturalny sposób na zdrowie i urodę TUTAJ
Łupina babki jajowatej TUTAJ
Olej lniany TUTAJ
Ostropest plamisty TUTAJ

6 komentarzy:

  1. Fajne. A jak już o miodkach piszesz to mi się przypomniała akcja "pomóż pszczołom". Życie pszczół jest zagrożone więc również i my jesteśmy zagrożeni...ale to może coś o tym napiszesz kiedyś Alu?
    Nawet jedna z sióstr z byłego "Sistars" napisała o tej sprawie piosenkę. Może znacie...
    dddak

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałabym, żeby temat pszczół tu się pojawił i myślę, że to wkrótce nastąpi. Wolałabym jednak, żeby artykuł o tym napisał pszczelarz, który się na tym zna. Jest nawet taki jeden pan, który zrobiłby to dobrze. Muszę się zmobilizować i z Nim porozmawiać.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zachęcam do kontaktu z pszczelarzem. Wiedza na temat dobrego wykorzystywania miodu każdej z nas się przyda. Pozdrawiam dzielne i do zobaczenia już za tydzień! Ania A

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli miód, to najlepiej spadziowy albo z krzewu manuka - te gatunki są najzdrowsze. Natomiast nie polecam akacjowego - może zawierać substancje toksyczne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie do końca się zgadzam, że akacjowy zawiera substancje toksyczne. Właśnie akacja jest bardzo delikatna i zalecana w schorzeniach układu pokarmowego, moczowego, jest cenną odżywką regeneracyjną w stanach wyczerpania fizycznego i umysłowego. Szczególnie lubiany przez dzieci. Każdy miód ma jakieś właściwości. Manuka uważam za leczniczy i na kurację. Ostatnio czytałam artykuł na temat manuka w Pszczelarzu i w nadmiarze tez nie jest wskazany. Jak wszystko. Uważam, że Polskie miody są najlepsze, owszem spadź jest miodem królewskim, ale każdego należy skosztować. Najlepiej wybierać te z terenu na którym się mieszka wtedy działają lepiej leczniczo i antyalergicznie podawane wczesną wiosną. Każdy miód może zawierać substancje toksyczne, zależy to min. od tego gdzie go pszczółki zbierają czy przy drodze czy w głębokim lesie czy sadzie daleko od cywilizacji,

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajny artykuł. Nawet nie wiedziałam o niektórych mikroelementach zawartych w miodzie... Osobiście na wzmocnienie odporności korzystam z Odpormax z olejem z wątroby rekina i cynkiem, żadne inne metody podnoszenia odporności dotychczas nie działały, a miód stosuję zamiast cukru, nawet do porannej kawy.

    OdpowiedzUsuń