Składniki dowolne, np. ciasto pieczone lub jego resztki, ciastka suche,
herbatniki, suszone owoce: rodzynki, daktyle, morele, śliwki, orzechy: włoskie,
laskowe, makadamia, brazylijskie, nerkowca, jabłka suszone, sezam, kokos,
czekoladę: najczęściej mikołaje czekoladowe albo świąteczne jajka, batony, wafle.
Zmielić wszystko w maszynce do mięsa lub w innym urządzeniu, wychodzi klajster gęstości plasteliny. Dołożyć kakao wg uznania (1-3 łyżki). Można dołożyć rumu, amaretto, wanilię. Jeżeli klajster wydaje się za gęsty to można dołożyć troszkę mleka lub roztopionego masła. Nabierać łyżeczką i toczyć kulki, obtaczać w zmielonych orzechach lub kokosie. Na chwilę włożyć do lodówki, żeby stwardniały. Całość wykonania to ok. 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz