Dynia jest bogata w białko,
witaminę A, witaminy z grupy B czyli B1, B2, PP i C, zawiera
dużo wapnia, żelaza, magnezu i fosforu, soli mineralnych, błonnika, jak
również niewielkie ilości enzymów, żywic, cukrów oraz związków białkowych.
Medycyna ludowa od niepamiętnych czasów ceni sobie właściwości lecznicze. Dzięki zawartości celulozy, wykorzystywana jest w kuracjach odchudzających.
Medycyna ludowa od niepamiętnych czasów ceni sobie właściwości lecznicze. Dzięki zawartości celulozy, wykorzystywana jest w kuracjach odchudzających.
Dynia
wzmacnia odporność organizmu, poprawia wzrok, wspomaga układ krwionośny i pracę
serca, zmniejsza nadciśnienie tętnicze, obniża cholesterol, wspomaga pracę wątroby,
jest żółciopędna, reguluje pracę jelit, reguluje przemianę materii, odkwasza i
odtruwa organizm, pomaga w leczeniu wrzodów żołądka i dwunastnicy, pomaga w
leczeniu prostaty, zapobiega krzywicy, zwalcza zaparcia, wspomaga leczenie
chorób reumatycznych, wspomaga leczenie krwawej biegunki, zwalcza pasożyty,
chroni przed nowotworami, wspomaga leczenie łuszczycy, łagodzi oparzenia.
Pestki dyni zawierają witaminy A, B1, B2, B3, B6, B9, B15, C, E, minerały, żelazo, wapń, cynk, fosfor, mangan, lecytynę oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Polecane są przy zwalczaniu pasożytów, leczeniu robaczyc, przeciw tasiemcom uzbrojonym i nieuzbrojonym oraz w leczeniu prostaty. Zapobiegają zapaleniu i rozrostowi gruczołu krokowego, wrzodom żołądka i dwunastnicy, chorobom serca, miażdżycy, obniżają cholesterol. Korzystnie wpływają na przemianę materii, wspomagają odchudzanie, układ nerwowy, zwalczają depresje, utrzymują prawidłową gęstość kości przez co zapobiegają osteoporozie, zwalczają trądzik, opryszczkę, leczą stany zapalne skóry, trudno gojące się rany, alergie, egzemy, wzmacniają włosy, paznokcie, zęby, obniżają ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Pestki dyni świeże i prażone są również przysmakiem i cenionym dodatkiem do ciast, sałatek, pieczywa, musli i jako posypka do mięs.
Pestki dyni zawierają witaminy A, B1, B2, B3, B6, B9, B15, C, E, minerały, żelazo, wapń, cynk, fosfor, mangan, lecytynę oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Polecane są przy zwalczaniu pasożytów, leczeniu robaczyc, przeciw tasiemcom uzbrojonym i nieuzbrojonym oraz w leczeniu prostaty. Zapobiegają zapaleniu i rozrostowi gruczołu krokowego, wrzodom żołądka i dwunastnicy, chorobom serca, miażdżycy, obniżają cholesterol. Korzystnie wpływają na przemianę materii, wspomagają odchudzanie, układ nerwowy, zwalczają depresje, utrzymują prawidłową gęstość kości przez co zapobiegają osteoporozie, zwalczają trądzik, opryszczkę, leczą stany zapalne skóry, trudno gojące się rany, alergie, egzemy, wzmacniają włosy, paznokcie, zęby, obniżają ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Pestki dyni świeże i prażone są również przysmakiem i cenionym dodatkiem do ciast, sałatek, pieczywa, musli i jako posypka do mięs.
Z pestek
dyni na zimno tłoczy jest olej, który oprócz mnóstwa witamin i
minerałów, zawiera też fitosterole, substancje obniżające poziom cholesterolu i
zwalczające wolne rodniki.
Dynia ceniona jest także w kosmetologii. Stosowana jest jako kosmetyk
chroniący przed wolnymi rodnikami dla każdego rodzaju cery, szczególnie do cery dojrzałej, suchej, pękającej, łuszczącej się. Dynia
wygładza głębokie zmarszczki, nawilża, oczyszcza, rozjaśnia, wygładza i
natłuszcza skórę. Można ją spotkać w kremach przeciw rozstępom i zmarszczkom,
pilingach, olejkach do masażu, szamponach itp.
Dynia
jest cenionym warzywem w kuchniach. Można ja gotować, zapiekać, smażyć,
marynować. Serwować jako pyszną zupę, racuchy, gulasz, jako
dodatek do ciast, pierogów, naleśników, sałatek warzywnych i owocowych.
Przyrządzać z niej dżemy, konfitury, marmolady. Można łączyć ją z innymi owocami
jak jabłka, gruszki, śliwki, truskawki lub warzywami pomidorami, marchewką.
Z makaronem i ryżem, może być też dodatkiem do dań mięsnych i rybnych.
Dynię można wprowadzić w żywieniu niemowląt, jako soczek, zupkę lub papkę. Sok z dyni koi ból brzuszka, łagodzi kolkę jelitową i uspokaja niemowlę, nie wykazując przy tym żadnych reakcji uczuleniowych.
Pokrojoną w kostkę dynię (oczywiście wcześniej obraną i
bez miąższu) dusimy na małym ogniu wraz ze startą marchewką, pietruszką
i selerem. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie należy je zmiksować i przyprawić
do smaku (solą, pieprzem, ewentualnie innymi przyprawami). Cebulę pokroić w
plasterki, otoczyć w mące i smażyć w głębokim tłuszczu. Usmażoną cebulę
kłaść na wierzch kremu. Smakuje wybornie.
Następnym razem zapłaczę przepisy na maseczkę i
peeling z dyni. Was również zachęcam do podawania swoich sprawdzonych przepisów
na smakołyki i kosmetyki z dyni.
Przyprawy do gotowania polecam kupować w sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością. Są one czyste od rożnych dodatków chemicznych. Sprawdzone firmy to np. Dary Natury i Nifares.
W Tarnowie polecam sprawdzony Sklep Zielarsko-Medyczny 'Mniszek' na u. N. M. Panny 9/1. Można napisać na adres mailowy 'Mniszka': mniszek.tarnow@gmail.com lub zadzwonić na nr 791 024 609 lub 509 024 609 i poprosić o wysłanie.
Przyprawy do gotowania polecam kupować w sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością. Są one czyste od rożnych dodatków chemicznych. Sprawdzone firmy to np. Dary Natury i Nifares.
W Tarnowie polecam sprawdzony Sklep Zielarsko-Medyczny 'Mniszek' na u. N. M. Panny 9/1. Można napisać na adres mailowy 'Mniszka': mniszek.tarnow@gmail.com lub zadzwonić na nr 791 024 609 lub 509 024 609 i poprosić o wysłanie.
Właśnie dzisiaj spałaszowałam zupkę dyniową! Duszoną z porem, marchewką i ziemniaczkiem. Zmiksowaną, podprawioną curry, imbirem i ostrą papryką (super na chłody i pluchę). Do tego prażone nasionka i grzaneczki. Można dodać śmietany, ja wolę z kleksem greckiego jogurtu. Pychota!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, KSz