Dzisiaj na słodko - ulubione muffinki Moniki. Robi się je
błyskawiczne, a smakują wyśmienicie.
1 duże jabłko, rodzynki, 2 łyżki soku cytrynowego, 250 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 jajo, 125 g cukru, 80 ml oleju roślinnego*, 250 g jogurtu naturalnego.
Piekarnik
rozgrzać do temp. 180 stopni. Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę,
skropić sokiem z cytryny. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą
oczyszczoną. Jajko rozmącić mikserem z cukrem, olejem, jogurtem,
pokrojonym jabłkiem i rodzynkami, następnie z mączną mieszanką.
Przenieść do formy na muffinki i piec ok. 30 min. Po wyjęciu z
piekarnika można obsypać cukrem pudrem :-)
SMACZNEGO :-) Próbujcie, piszcie i zamieszczajcie fotki z waszych wypieków;)
Dziękuję Monia za nadesłanie przepisu!
*
Przy wyborze oleju roślinnego uważajcie, by nie był to olej z nasion genetycznie modyfikowanych. Takie nasiona rolnicy oddają m.in. do Kruszwicy, gdzie produkowane są oleje: Kujawski, Olek, Oleo, Bartek. Popularny, Oliwier, Floriol, Solucci. O produktach genetycznie
modyfikowanych (GMO) napiszę kiedyś w zakładce 'To nam szkodzi'. Oleje z czystych plantacji bez problemu można dostać w sklepach ze zdrową żywnością. W Tarnowie jak zwykle polecam niezastąpiony sklepik zielarsko-medyczny 'Mniszek' na ul. NM Panny 9;).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz