wtorek, 28 sierpnia 2012

Kulinarnie (2) - Sałatka Kijowska

Dziś ponownie zamieszczam sałatkę - propozycja Gosi Z.

Warstwy (od dołu do góry):
- ugotowane białka jaj starte na grubej tarce (5 jaj),
- ser żółty starty drobno (10 dag),
- połowa tuńczyka z puszki (1 puszka),
- połowa majonezu (10 dag majonezu),
- masło (10 dag, zamrożone i starte),
- cebula drobno pokrojona (1 sztuka),
- druga połowa tuńczyka,
- druga połowa majonezu,
- żółtka jaj drobno starte.


Smacznego! Wypróbujcie i dajcie znać. Proszę też o zrobienie zdjęcia sałatce i przesłanie go. Zamieścimy na blogu;)

3 komentarze:

  1. To może do niedzielnej,popołudniowej kawusi coś słodkiego, co robi się mega szybko...trzeba mieć tylko formę na muffiny i trochę chęci:-) czyli przepis na moje ulubione Muffiny z jabłkami:-)

    1 duże jabłko
    rodzynki
    2 łyżki soku cytrynowego
    250 g mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 jajo
    125 g cukru
    80 ml oleju roślinnego
    250g jogurtu naturalnego

    Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni.
    Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny.
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
    Jajko rozmącić mikserem z cukrem, olejem, jogurtem, pokrojonym jabłkiem i rodzynkami, następnie z mączną mieszanką.
    Muffiny piec ok. 30 min. po wyjęciu z piekarnika można obsypać cukrem pudrem :-)

    SMACZNEGO :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałabym zamieścić ten przepis na blogu, ale nie wiem kto go nam podesłał;) Mogłabyś podać swoje imię?

    OdpowiedzUsuń
  3. jasne, że mogę ;) Monika z Wrocławia :D

    OdpowiedzUsuń