wtorek, 21 sierpnia 2012

Kulinarnie (1) - Sałatka z granatem

Tym postem zaczynamy serię z cyklu "Kulinarnie...". Będziemy tu podawać swoje ulubione i sprawdzone przepisy.  Ja dziś proponuję wyśmienitą sałatkę z granatem, zwaną sałatką z Kazachstanu. Poczęstowała mnie nią Monia R., która była na naszym ostatnim spotkaniu. Myślę, ze warto wypróbować.

Warstwy idą od dołu do góry:
1 warstwa (dolna): 3 ugotowane jajka na twardo zetrzeć na tarce, 1 cebulę pokroić drobno, warstwa majonezu.
2 warstwa (środkowa): 2 ugotowane marchewki drobno zetrzeć, warstwa majonezu.
3 warstwa (górna): 1 dużego ugotowanego buraka zetrzeć na drobnej tarce, warstwa majonezu.
Na wierzchu posypać rodzynkami i zmielonymi (lub drobno pokrojonymi) orzechami włoskimi oraz owocami granatu.


Sałatka wygląda bardzo ładnie w szklanej salaterce. Postaram się ją zrobić na wrześniowe spotkanie;)

Smacznego!

PS: Swoje przepisy możecie przesyłać na adres mejlowy lub podawać w komentarzach.

7 komentarzy:

  1. Wypróbowałam! Sałatka super! Polecam;) M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Też niedługo postaram się wypróbować:)A podam przepis na podobną i chyba ogólnie znaną, czyli tzw. SAŁATKĘ KIJOWSKĄ. Od roku ją uwielbiam:)
    Warstwy (od dołu do góry):
    - ugotowane białka jaj starte na grubej tarce (5 jaj),
    - ser żółty starty drobno (10 dag),
    - połowa tuńczyka z puszki (1 puszka),
    - połowa majonezu (10 dag majonezu),
    - masło (10 dag, zamrożone i starte),
    - cebula drobno pokrojona (1 sztuka),
    - druga połowa tuńczyka,
    - druga połowa majonezu,
    - żółtka jaj drobno starte.
    Proporcje w nawiasach są ogólne z przepisu, ale ja się ich nigdy nie trzymam dokładnie. Poszczególne składniki można zwiększać lub zmniejszać w ramach upodobań i ilości osób- ja np. zwykle używam więcej niż puszkę tuńczyka, minimum mały słoik majonezu itd. Niektórzy dodają również warstwę startych ugotowanych buraków lub ziemniaków. Sałatka jest bardzo sycąca i w zasadzie nic do niej już nie potrzeba-ani pieczywa ani wędlin.
    Smacznego:)
    MZ

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatka jest rzeczywiście świetna!;)

    OdpowiedzUsuń
  4. heyka chciałabym zaproponować sałatkę , która króluje w mojej rodzinie od zawsze
    - surowy kalafior, podzielić na drobne różyczki
    - orzechy włoskie
    - twaróg ok 25 dag
    - czosnek sól
    - sos majonezowo jogurtowy ewentualnie dla nie szalejących z dietami sam majonez
    prosta i oryginalna. smacznego

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo się cieszę z kolejnej sałatki. Być może nawet pojawi się na blogu. Tylko kto ją nadesłał?

    OdpowiedzUsuń
  6. A jakie przyprawy sa dodane do salatki z granatem?
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  7. Może być bez przypraw (tak robi moja siostra) lub pieprz i sól wg. uznania (tak robię ja). Spróbuj Kasiu zrobić taką i taką, i wtedy zobaczysz, która Ci bardziej będzie smakowała;)

    OdpowiedzUsuń