Tym postem zaczynamy serię z cyklu "Kulinarnie...". Będziemy tu podawać swoje ulubione i sprawdzone przepisy. Ja dziś proponuję wyśmienitą sałatkę z granatem, zwaną sałatką z Kazachstanu. Poczęstowała mnie nią Monia R., która była na naszym
ostatnim spotkaniu. Myślę, ze warto wypróbować.
Warstwy idą od dołu do góry:
1 warstwa (dolna): 3 ugotowane jajka na twardo zetrzeć na tarce, 1 cebulę
pokroić drobno, warstwa majonezu.
2 warstwa (środkowa): 2 ugotowane marchewki drobno zetrzeć, warstwa majonezu.
3 warstwa (górna): 1 dużego ugotowanego buraka zetrzeć na drobnej tarce,
warstwa majonezu.
Na wierzchu posypać rodzynkami i zmielonymi (lub drobno pokrojonymi) orzechami włoskimi
oraz owocami granatu.
Sałatka wygląda bardzo ładnie w szklanej salaterce. Postaram się ją zrobić na
wrześniowe spotkanie;)
Smacznego!
PS: Swoje przepisy możecie przesyłać na adres mejlowy lub podawać w komentarzach.
Wypróbowałam! Sałatka super! Polecam;) M.
OdpowiedzUsuńTeż niedługo postaram się wypróbować:)A podam przepis na podobną i chyba ogólnie znaną, czyli tzw. SAŁATKĘ KIJOWSKĄ. Od roku ją uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńWarstwy (od dołu do góry):
- ugotowane białka jaj starte na grubej tarce (5 jaj),
- ser żółty starty drobno (10 dag),
- połowa tuńczyka z puszki (1 puszka),
- połowa majonezu (10 dag majonezu),
- masło (10 dag, zamrożone i starte),
- cebula drobno pokrojona (1 sztuka),
- druga połowa tuńczyka,
- druga połowa majonezu,
- żółtka jaj drobno starte.
Proporcje w nawiasach są ogólne z przepisu, ale ja się ich nigdy nie trzymam dokładnie. Poszczególne składniki można zwiększać lub zmniejszać w ramach upodobań i ilości osób- ja np. zwykle używam więcej niż puszkę tuńczyka, minimum mały słoik majonezu itd. Niektórzy dodają również warstwę startych ugotowanych buraków lub ziemniaków. Sałatka jest bardzo sycąca i w zasadzie nic do niej już nie potrzeba-ani pieczywa ani wędlin.
Smacznego:)
MZ
Sałatka jest rzeczywiście świetna!;)
OdpowiedzUsuńheyka chciałabym zaproponować sałatkę , która króluje w mojej rodzinie od zawsze
OdpowiedzUsuń- surowy kalafior, podzielić na drobne różyczki
- orzechy włoskie
- twaróg ok 25 dag
- czosnek sól
- sos majonezowo jogurtowy ewentualnie dla nie szalejących z dietami sam majonez
prosta i oryginalna. smacznego
Bardzo się cieszę z kolejnej sałatki. Być może nawet pojawi się na blogu. Tylko kto ją nadesłał?
OdpowiedzUsuńA jakie przyprawy sa dodane do salatki z granatem?
OdpowiedzUsuńKasia
Może być bez przypraw (tak robi moja siostra) lub pieprz i sól wg. uznania (tak robię ja). Spróbuj Kasiu zrobić taką i taką, i wtedy zobaczysz, która Ci bardziej będzie smakowała;)
OdpowiedzUsuń