Do wyprodukowania swojej własnej wody smakowej potrzeba
niewiele: szklankę wody, trochę lodu, kilka plasterków cytryny i limonki,
świeże liście mięty. Do szklanki wrzucamy kolejno: lód, cytrynę, liście mięty,
limonkę, lód, cytrynę (ewentualnie inne owoce). Po zapełnieniu szklanki naszymi składnikami, zalewamy
wszystko wodą. I tak oto powstał orzeźwiający napój na upalne dni (i nie
tylko). Fotogaleria z 'procesu produkcyjnego' poniżej.
czwartek, 18 czerwca 2015
Naturalna (domowa) woda smakowa
To kolejna propozycja mojej szkolnej pociechy, która została nadesłana do opublikowania na Ekochemikach. Skierowana jest do tych, którzy są fanami wód smakowych, a równocześnie nie chcą korzystać z tych obecnych na rynku. Dlaczego? Łucja pisze tak: "Jestem wielką fanką wód smakowych, których na półkach
sklepowych jest mnóstwo, lecz zniechęcał mnie w nich multum aromatów,
substancji konserwujących czy sztucznych słodzików. Postanowiłam więc zrobić
swoją własną wodę smakową".
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)





Właśnie wróciłam ze spaceru, nalałam sobie wody mineralnej, dodałam plasterek cytryny, dwa listki mięty, usiadłam przed kompem, otworzyłam bloga a tam...przepis na wodę, którą właśnie piję:)
OdpowiedzUsuńmonika
monika
No, no.. zdolne masz te pociechy Alu a i Ty jesteś dla nich inspirująca i przede wszystkim nie przytłaczasz swoją osobowością a dajesz przestrzeń do samodzielnej wypowiedzi. Wspierasz. I jak mówi ksiądz arcybiskup Henryk Hoser o inicjatywach swoich diecezjan " jak widzę, że rośnie, to podlewam". Podobnie jest u Ciebie. Tak trzymaj:-) Ewa...
OdpowiedzUsuńa ja tylko do dam do tego, że jak się doda do takiej mieszanki trochę cukru i soli, to robi nam się naturalny napój izotoniczny :) nie trzeba kupować drogich i chemicznych izotoników :) MW
OdpowiedzUsuń